Luchtvaart gebonden aan maximale uitstoot CO2
BRUSSEL (ANP) – Luchtvaartmaatschappijen zijn vanaf 2011 voor hun vluchten binnen Europa gebonden aan limieten voor de uitstoot van kooldioxide (CO2). Vanaf 2012 gaat dat ook gelden voor vluchten van en naar Europa. De maatregelen gelden voor Europese maatschappijen en niet–Europese.
Dat heeft de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, woensdag besloten. De Commissie stemde in met een voorstel van eurocommissaris Stavros Dimas (milieu).De luchtvaart wordt daarmee onder het EU–systeem van emmissierechten gebracht. De rechten zijn verhandelbaar. Bedrijven die te veel CO2 uitstoten, kunnen extra rechten inkopen, bedrijven die ruimte ’overhouden’ kunnen hun rechten verkopen. Nationale overheden mogen een deel van de rechten veilen, maar het overgrote deel zal gratis worden weggegeven.
De 25 lidstaten van de EU en het Europees Parlement moeten nog wel instemmen met de voorstellen van de Commissie. Volgens Dimas moet ook de luchtvaartsector een „faire bijdrage" leveren aan pogingen om de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen. De uitstoot van vliegtuigen op binnenlandse vluchten was al geregeld in het Kyoto–protocol, maar die van internationale luchtvaart nog niet.
Milieudefensie noemt het voorstel van de Commissie „een fopspeen" en „veel te vrijblijvend" en verwacht dat er nauwelijks milieuwinst geboekt zal worden. Het Wereld Natuur Fonds en Greenpeace vrezen dat de luchtvaartsector 3,5 miljard euro winst maakt doordat ze de rechten gratis krijgen. „De emissierechten zouden geveild moeten worden, zodat de vervuiler betaalt", aldus Greenpeace. De milieubeweging ziet meer in btw–heffingen op vliegen en kerosine–accijnzen voor de luchtvaartsector.
Momenteel maakt de uitstoot van vliegtuigen 3 procent uit van de totale EU–uitstoot van broeikasgassen. Maar dat percentage is sinds 1990 al met 87 procent gestegen, doordat steeds meer mensen vliegen. Iemand die retour vliegt van Londen naar New York is verantwoordelijk voor de uitstoot van net zoveel broeikasgas als de gemiddelde Europeaan verstookt voor het verwarmen van zijn huis gedurende een heel jaar.