„Leerling mag later profiel kiezen”
DEN HAAG (ANP) – Leerlingen hoeven niet onmiddellijk na de derde klas van vwo en havo te kiezen voor hun lespakket voor de bovenbouw. Ze kunnen ook een jaar later kiezen uit twee profielen.
Twee commissies die donderdag in Den Haag een ontwerpadvies presenteerden, vinden dat het aantal profielen voor de hoogste klassen (vier) moet worden gehalveerd: een natuurprofiel en een maatschappijprofiel. Dat moet het systeem flexibeler maken en de keuze voor techniek stimuleren. Wiskunde moet een verplicht vak zijn in beide profielen.Via een donderdag gelanceerde website (www.profielcommissies.nl) kunnen leerlingen, leraren en andere belangstellenden tot 28 februari debatteren over het plan. Op 1 augustus 2007 brengen de commissies een definitief advies uit, dat zich richt op de tweede fase van het voortgezet onderwijs in 2015.
Jan Veldhuis, voorzitter van de proefcommissies, wil zijn advies voor de lange termijn niet zien als een stelselwijziging. Die term hanteerde minister Van der Hoeven (Onderwijs) toen zij al voor de publicatie het advies afwees.
Zij vindt dat er op korte termijn al genoeg is veranderd. Begin dit jaar werden de bewindsvrouw en de Tweede Kamer het eens over aanpassingen, die volgend schooljaar ingaan. Wel noemde Veldhuis de termijn van de opdracht bizar. „Maar over de Mammoetwet is ook tien jaar nagedacht en over de invoering van de tweede fase vijf jaar”.
Veldhuis is niet ontevreden over hoe de huidige profielen (natuur en techniek; natuur en gezondheid; economie en maatschappij; cultuur en maatschappij) werken. Maar het eerste profiel trekt te weinig leerlingen en de aansluiting op hogescholen en universiteiten moet beter.
„De geletterdheid en de gecijferheid van de leerlingen schiet tekort”, stelde Veldhuis, die verder niet wilde klagen over het niveau van het Nederlandse onderwijs. Verbreding van het natuurprofiel moet vooral meisjes verleiden, maar ook jongens. Want het tekort aan techniekstudenten wordt steeds nijpender. „Niet alleen leerlingen die toch al uitblinken moeten voor techniek kiezen”.
Binnen de twee profielen kunnen verschillende richtingen komen die voorbereiden op specifieke opleidingen op hogescholen en universiteiten. Van het natuurprofiel moeten biologie, natuurkunde en scheikunde de kern vormen. Binnen het maatschappijprofiel komen drie richtingen voor het vwo en twee voor de havo.
„Bruggen tussen Natuur en Maatschappij”, luidt de titel van het ontwerpadvies. Die verbinding krijgt gestalte in het plan van de commissies door een vak geïntegreerde natuurwetenschappen voor het maatschappijprofiel te ontwikkelen. In het natuurprofiel zou een vak geïntegreerde maatschappijwetenschappen moeten worden gedoceerd.