Bruinvissen vaak dood door visnetten
RIJSWIJK (ANP) - Veel van de dit jaar aangespoelde bruinvissen zijn gedood doordat ze verstrikt raakten in visnetten en verdronken. Deze zogenoemde bijvangstslachtoffers maken 60 procent van het totale aantal aangespoelde dieren uit. Een ander deel van de dieren bleek vooral niet gezond te zijn.
Dit blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek naar de oorzaken van de strandingen, dat in opdracht van het ministerie van Landbouw is gedaan. Van 64 gestrande bruinvissen is de doodsoorzaak onderzocht. De dieren spoelden vooral aan in de maanden maart, april en augustus.Minister Veerman van Landbouw gaat met de visserijsector om de tafel zitten om uit te vinden welke vissers medeverantwoordelijk zijn. Zowel het ministerie als de Vissersbond wil niet vooruitlopen op de uitkomst van deze bijeenkomst. Het gesprek vindt plaats in januari of februari.
De aangespoelde bruinvissen die ongezond waren, kwamen waarschijnlijk uit de buurt van Het Kanaal. „De dieren hebben dagen in het water gelegen voor ze aanspoelden”, zei onderzoeker Mardik Leopold van Imares, het maritiem onderzoeksinstituut van de Universiteit van Wageningen.
„Door de vele scheepvaart in Het Kanaal worden de vissen continu gestoord tijdens het eten. Dat was te zien aan de lege magen en de geslonken speklaag van de bruinvissen. Uiteindelijk heeft dat hen het leven gekost.”
Om goede maatregelen te kunnen nemen, moet het ministerie niet alleen uitzoeken welke vissers verantwoordelijk zijn. Leopold: „Ook moet de populatie bruinvissen in de Noordzee worden geteld. Dan kunnen we kijken hoe dat getal zich verhoudt met het aantal aangespoelde dieren. Dan weten we pas hoe ernstig het is.”
Een derde advies van de onderzoekers is om „vooral goed de vinger aan de pols te houden.” „We zien dat het aantal aangespoelde dieren ieder jaar met 40 procent toeneemt. Dat betekent dat er over twee jaar duizend dieren aanspoelen. Men moet snel actie ondernemen”, aldus Leopold.