Kamer vraagt om beter milieubeleid
DEN HAAG - Vrijwel alle partijen in de Tweede Kamer vinden dat een nieuw kabinet moet werken aan een ambitieus energie- en klimaatbeleid.
CDA en PvdA pleiten voor een langetermijnstrategie met een stabiel investeringsklimaat op het gebied van energiebesparing en duurzaam energiebeleid tot 2020. De partijen leggen deze wens vast in een gezamenlijke motie, zo bleek dinsdag tijdens de behandeling van de VROM-begroting voor 2007.Nederland moet met gelijkgezinde landen koploper zijn op het gebied van milieubeleid. CDA-Kamerlid Spies noemde de Amerikaanse ex-president Clinton en zijn vicepresident Gore, beiden actief tegen klimaatverandering en onlangs op bezoek in Nederland, als lichtende voorbeelden. Verder willen de fracties in internationaal verband „heldere, afrekenbare doelen” voor de verdere vermindering van de uitstoot van het broeikasgas CO2.
Ook andere fracties, waaronder VVD, GroenLinks, SP, ChristenUnie en SGP, pleiten voor een ambitieus klimaatbeleid. SGP-Kamerlid Van der Staaij pleitte voor een heffing op vuurwerk in verband met de vervuiling die ontbranding met zich meebrengt.
Staatssecretaris Van Geel van Milieu kreeg tijdens het debat de wind van voren. Hij betuigde vrijdag zijn spijt over de honderden miljoenen euro’s subsidie voor het gebruik van palmolie in energiecentrales. Blijkens onderzoek gaat de productie van palmolie ten koste van regenwoud. Bovendien is het verbranden ervan niet schoon. De fracties willen weten hoe de bewindsman de ontstane schade ongedaan gaat maken.
Ook in het bedrijfsleven blijkt steun te bestaan voor een ambitieus milieubeleid in de volgende kabinetsperiode. De top van het Nederlandse bedrijfsleven publiceerde dinsdag een open brief met daarin een oproep voor „een mondiale visie op natuur- en milieubeleid.” Tot de ondertekenaars behoren Burgmans van Unilever, Willems van Shell Nederland, Groenink van ABN AMRO, Bakker van het postbedrijf TNT, Cerfontaine van luchthaven Schiphol, en Van Wijk van KLM.