Kansen voor CSN op Corus niet verkeken
AMSTERDAM - het Braziliaanse CSN lijkt alsnog hoge ogen te gooien met zijn overnamebod op Corus. Eerder leek het er
nog op dat Tata het overnamegevecht zou winnen. Een woordvoerder van het Brits-Nederlandse staalbedrijf verklaarde maandag dat het bedrijf instemt met een bod van CSN van 4,9 miljard pond (7,3 miljard euro). Volgens de zegsman is het in het belang van de aandeelhouders dat Corus met het Braziliaanse bedrijf in zee gaat.
Daarmee laat Corus Tata in de kou staan, waarmee het al eerder overeenstemming had bereikt over een overname. De concerns waren al bijna een jaar in gesprek toen hun bod naar buiten werd gebracht.
De woordvoerder van Corus wees erop dat het dit keer gaat om een formeel bod van de Brazilianen. Toen CSN in een eerder stadium belangstelling toonde voor Corus, was daarvan geen sprake.
De overnamestrijd rond Corus verhevigt zich nadat zowel het Indiase Tata en het Braziliaanse CSN hun bod op het Brits-Nederlandse staalbedrijf opschroefden. Tata verhoogde zondagavond laat zijn oorspronkelijke bod op Corus naar 4,7 miljard dollar (bijna 7 miljard euro), een stijging van 10 procent ten opzichte van zijn eerdere bod. Niet lang daarna kwam CSN met een nog hogere bieding.
CSN is bereid per aandeel 515 pence te betalen voor Corus. Dat van Tata kwam per aandeel neer op 500 pence. Corus was al officieel akkoord gegaan met het herziene overnamebod van Tata toen CSN maandag zijn bod verhoogde.
Een overname is vaak een tijdrovende kwestie. Behalve de besturen van de betrokken ondernemingen moeten ook de aandeelhouders hun fiat geven. Vaak laten ook de mededingingsautoriteiten hun licht schijnen over een overname, zeker als een partij een dominante marktpositie zou kunnen innemen.
Het grootste staalbedrijf ter wereld is Mittal, dat vorig jaar het Europese Arcelor inlijfde. Corus neemt op de wereldranglijst de achtste plaats in. Tata is een stuk kleiner, maar beschikt wel over eigen erts.
Het Braziliaanse CSN zit ertussen in. Het bedrijf produceert ongeveer 6 miljoen staal per jaar. Bij Corus, de tweede staalproducent van Europa, is dat drie keer zo veel.