Snel verbod onverdoofde castratie big bepleit
DEN HAAG - Minister Veerman van Landbouw streeft ernaar zo snel mogelijk een einde te maken aan het onverdoofd castreren van biggen. Dat moet dan wel in Europees verband worden geregeld, vindt hij.
Een ruime Kamermeerderheid wil dat er een verbod komt op het onverdoofd castreren van biggen. De minister wil dat ook, bleek donderdag in het debat over de landbouwbegroting. Een nationaal verbod acht hij echter niet haalbaar. „Dan leggen we 60 procent van onze varkensvleesexport stil.” Duitsland weigert namelijk vlees van ongecastreerde varkens af te nemen. Een castratieverbod moet daarom in Europees verband worden geregeld, aldus Veerman. Het kan echter nog wel even duren voor het zo ver is. De door LTO Nederland genoemde datum van 2009 noemde hij „redelijk ambitieus.”Veerman laat in de biologische en de gangbare sector gedurende een halfjaar onderzoek doen naar verdoofd castreren. „Ik wil in de praktijk vaststellen of dat middel niet erger is dan de kwaal.” Verdoofd castreren kan een „tussenstap” zijn op weg naar een castratieverbod, zei hij. Veerman verwacht overigens niet dat verdoven veel beter is voor varkens, omdat die ingreep ook stress met zich meebrengt.
Behalve het geld dat het onderzoek naar verdoofd castreren gaat kosten, geeft de minister volgend jaar 300.000 euro uit aan onderzoek naar het aan de slachtlijn ontdekken van berengeur bij varkens. Berengeur verspreidt een penetrante geur bij het braden en komt bij één of twee op de honderd ongecastreerde varkens voor.
De PvdA diende donderdag een motie in om onverdoofd castreren binnen twee jaar af te schaffen. Die motie haalt het niet. SGP’er Van der Vlies diende een andere motie in. Hij wil dat de regering zich inzet voor een Europees verbod. In de tussentijd wordt onverdoofd castreren in Nederland niet verboden. Deze motie haalt het wel.
Veerman zegde donderdag toe maximaal 8 miljoen euro te reserveren voor subsidie voor bedrijfsovername door jonge boeren. De agrariërs die vorig jaar wilden meedoen aan de regeling maar zijn uitgeloot, hebben dit jaar een streepje voor, mits ze een goed plan hebben.
De minister weigerde meer geld beschikbaar te stellen voor duurzame Noordzeevisserij. „Er is meer dan genoeg geld voor innovatie.” Er komt ook geen nieuwe saneringsronde in de sector, zei hij.
De scheidende bewindsman gaf toe dat hij in Europa meer had willen bereiken op het gebied van diervriendelijke maatregelen. Hij maakte bekend dat de Algemene Inspectiedienst volgend jaar met vijftien voltijdbanen wordt versterkt om beter toezicht te kunnen houden bij veemarkten en slachterijen. Om misstanden eerder te signaleren, zegde hij tevens toe dat hij er bij de veemarkten op gaat aandringen camera’s te plaatsen.
Hij haalde in het debat uit naar mensen die een eenzijdig beeld scheppen van de intensieve veehouderij. „Ik laat die boeren niet wegzetten als boeven. Laten we respect voor hen houden.”
Een nationaal alarmnummer voor dieren, zoals de PVV wil, vindt Veerman onnodig.