Economie

Consumentenbond eist geld bij vliegvertraging

De Consumentenbond wil dat luchtvaartmaatschappijen passagiers die een vertraging oplopen, compenseren. Ze moeten reizigers bijvoorbeeld een maaltijd aanbieden, of een deel van de kosten van de tickets teruggeven. Bovendien wil de bond dat reizigers informatie over de kwaliteit van een maatschappij kunnen krijgen.

ANP
9 August 2002 19:07Gewijzigd op 13 November 2020 23:44

Dat zei directeur F. Cohen van de Consumentenbond vrijdag op luchthaven Schiphol. Hij presenteerde daar de resultaten van een enquête die de bond in juli onder ruim 200 vertraagde passagiers hield.

Hieruit blijkt dat de luchtvaartmaatschappijen in 30 procent van de gevallen compensatie voor de vertraging aanboden. Dit kan beter volgens de bond. „Reizigers die voor langere tijd op Schiphol vastzitten, moeten een deel van hun geld terugkrijgen. De NS geeft immers hun reizigers bij vertraging ook een deel van de kosten terug. Bovendien kan een geldelijke vergoeding maatschappijen aansporen beter hun best te doen”, meent Cohen.

Bovendien moeten reizigers informatie over het aantal vertragingen van een luchtvaartmaatschappij krijgen, aldus de directeur. De Consumentenbond wil dat vliegveld Schiphol, die gegevens over het aantal vertragingen van de diverse maatschappijen in handen heeft, deze informatie aan de bond geeft. Schiphol zal er over nadenken, meldde de luchthaven vrijdag in een reactie.

Directeur G. Helming van Transavia vindt het een prima idee. „Een aantal Nederlandse vliegmaatschappijen is kwalitatief minder. De consument moet daar van op de hoogte zijn.” Helming is niet bang dat zijn maatschappij er slecht vanaf zal komen. Transavia vliegt zelf in 75 tot 80 procent van de gevallen op tijd. Het bedrijf peinst er echter niet over om geld terug te geven aan reizigers. „Dat is niet de oplossing”, aldus Helming.

KLM benadrukt vertraagde reizigers al een vergoeding te geven, variërend van maaltijdbonnen tot hotelovernachtingen. De compensatie hangt af van de duur, plek en oorzaak van de vertraging. „We zijn niet tegen een internationale standaardvergoeding, maar dan moeten alle maatschappijen daaraan meewerken, Dat zal lastig gaan, want sommige goedkope vliegbedrijven willen vast niet betalen”, aldus een KLM-woordvoerder.

Uit de enquête van de Consumentenbond blijkt verder dat ongeveer 28 procent van de ondervraagden een vertraging had van meer dan vier uur. Zo’n 30 procent moest een tot twee uur wachten, 12 procent twee tot vier uur. Tijdens deze vertragingen moeten de maatschappijen de reizigers beter over de vertraging informeren, aldus de bond.

De organisatie wijdt het aantal vertragingen vooral aan de luchtverkeersleiders. „Wij zullen de Europese Unie dan ook aansporen om de verschillende verkeersleiders beter te laten samenwerken”, zei Cohen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer