Buitenland

VS overwegen aftocht uit Iraakse provincie

WASHINGTON - Terwijl het Iraakse parlement de noodtoestand dinsdag heeft verlengd tot eind december, overweegt het Amerikaanse ministerie van Defensie de provincie al-Anbar in het westen van Irak over te dragen aan Iraakse troepen en de daar aanwezige VS-militairen, circa 30.000 in totaal, over te plaatsen naar Bagdad en omgeving. Dat meldde de Amerikaanse zender ABC News gisteren. Die baseert zich op bronnen bij het Pentagon.

Buitenlandredactie
29 November 2006 10:53Gewijzigd op 14 November 2020 04:19

Al-Anbar is het centrum van de soennitische opstand tegen de Amerikaanse aanwezigheid in Irak. In de provincie vonden de afgelopen jaren zeker 1055 Amerikaanse militairen de dood. In een recent uitgelekt memo van het Pentagon concludeerde een hoge marinier in het gebied dat zonder extra troepen de strijd in al-Anbar niet te winnen is. Het openbaar bestuur in de provincie is volgens hem volledig geïnfiltreerd door het terroristennetwerk al-Qaida, aldus ABC News.Als de situatie in al-Anbar zonder extra troepen toch niet te verbeteren is, denkt chef-staf Peter Pace dat de duizenden militairen beter kunnen worden ingezet in en rond Bagdad. Het is voor de VS cruciaal om de Iraakse hoofdstad onder controle te krijgen. De Amerikaanse president Bush praat woensdag met de Iraakse premier Nuri al-Maliki over de situatie in Irak. De twee leiders ontmoeten elkaar in Jordanië en worden ontvangen door de Jordaanse koning Abdullah.

Overigens denken waarnemers dat de VS de komende twee, drie weken geen veranderingen in de militaire strategie in Irak zullen doorvoeren. Washington zal pas maatregelen nemen nadat de nieuwe minister van Defensie, Robert Gates, is aangetreden en de kans heeft gekregen om de verscheidene mogelijkheden af te wegen.

De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter heeft dinsdag tegenover CNN de invasie van Irak „een van de grootste blunders” genoemd die een Amerikaanse president ooit heeft begaan. Op de vraag of Irak in retrospectief als een grotere fout zal worden beschouwd dan de Amerikaanse betrokkenheid bij Vietnam, antwoordde Carter dat dit een „nek-aan-nekrace” zal worden.

Volgens Carter kan president Bush zijn gezicht nog redden door in te stemmen met een internationale conferentie die de situatie in Irak moet beoordelen. Overigens wilde Carter de toestand in Irak niet karakteriseren als een burgeroorlog.

De opperste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, verklaarde dinsdag tijdens een onderhoud met de Iraakse president Jalal Talabani dat vertrek van de Amerikaanse militairen uit Irak de eerste stap zou zijn op weg naar vrede in dat land. „De Amerikanen zullen absoluut niet slagen in Irak en de voortzetting van de bezetting is voor de Amerikanen niet te slikken”, zei hij.

Het geweld eiste gisteren in Irak weer de nodige slachtoffers. Een Amerikaanse beschieting van een huis in het Iraakse Ramadi kostte dinsdag het leven aan vijf jonge Iraakse meisjes, meldden de Amerikaanse strijdkrachten.

Diverse andere geweldsincidenten kostten aan negen Irakezen het leven, aldus de Iraakse politie. Er vielen 47 gewonden. Daarnaast werden de lichamen gevonden van negen burgers die waren ontvoerd en gemarteld. Vijf van hen waren achtergelaten bij een busstation en een overheidsgebouw.

De piloot en enige inzittende van een Amerikaans gevechtsvliegtuig van het type F-16 dat maandag neerstortte bij Fallujah ten westen van Bagdad, is nog steeds spoorloos. Hij is niet in of rond het wrak van het toestel aangetroffen, berichtte het Amerikaanse leger dinsdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer