Opinie

Paus

Opnieuw domineert de paus in de meeste kolommen. Dit naar aanleiding van het vandaag begonnen bezoek van Benedictus aan het 70 miljoen inwoners tellende Turkije. Verder de NAVO-top die vanavond in Riga begint en natuurlijk al het andere nieuws.

Marie van Beijnum
28 November 2006 09:09Gewijzigd op 14 November 2020 04:19

La CroixDe Franse krant La Croix polst monseigneur François Yakan, vicaris-patriarch van de Chaldeeuwse gemeenschap in Istanbul, over het pausbezoek aan Turkije.

„De gemeenschap waartoe ik behoor, is minuscuul en bestaat vooral uit vluchtelingen uit Irak. Het is voor hen niet gemakkelijk en ze willen niet anders dan emigreren naar een christelijke natie, want ze hebben heel erg geleden in het moslimmilieu. Voor hen is het bezoek van Benedictus XVI belangrijk, want hierdoor krijgen ze de gelegenheid de aandacht op hun situatie te vestigen. Maar wij, katholieken in Turkije, verwachten niet veel van dit bezoek. Wij wensen dat de paus en de orthodoxe patriarch Bartholomeos iets kunnen doen ten gunste van de eenheid van de christenen.”
Turkish Daily News

Terwijl veel Turken de paus niet al te hartelijk begroeten en sommige Turken de kerkvader zelfs als sluw en gewetenloos betitelen, demonstreerde een aantal anderen om een andere reden in Istanbul, meldde het Turkse medium Turkish Daily News.
„Terwijl de prominente Turkse liberale professor Atilla Yayla onder vuur ligt vanwege zijn kritiek op het kemalisme, staan jonge liberalen op om hem te verdedigen. Hij werd zondag verdedigd door een groep studenten die op een koude morgen demonstreerden, en daarbij maskers voor hun mond droegen alsof zij monddood waren gemaakt. (…)

Veel liberale commentatoren in de Turkse pers en verschillende mensenrechtengroepen hebben steun betuigd aan de kritiek op professor Yayla’s in relatie tot de vrijheid van meningsuiting. Soli Özel, een politiek wetenschapper van de Bilgi Universiteit en een columnist voor de krant Sabah, omschrijft de beslissing van de Gaza Universiteit om Yayla de vrijheid van meningsuiting te ontnemen als een schande.”

BBC
David Willey van de Britse BBC volgde in 1979 het bezoek van paus Johannes Paulus aan Turkije. Het viel hem toen op dat de vorige paus het woord islam niet in de mond nam. Het wordt volgens Willey op eieren lopen voor Benedictus.

„Elke zin die de paus tijdens zijn Turkse bezoek uit, zal worden aangegrepen om die te spiegelen aan zijn visie hoe de verschillende christelijke kerken en de islamitische wereld moeten samenleven en zelfs samenwerken in de snel veranderende wereld van de 21e eeuw waarin alles met elkaar verbonden is.”
Frankfurter Rundschau

In een interview met de Frankfurter Rundschau wordt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, aan de tand gevoeld over de NAVO-top en de Duitse rol in Afghanistan. Volgens Angela Merkel moet het bondgenootschap het centrale forum zijn van een strategische trans-Atlantische dia-

loog.
„Dat was al voor de top merkbaar, op de meest recente top van ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO. Daar werd de aanzet gegeven voor de verdere ontwikkeling van het engagement in Afghanistan door een versterkt civiel aandeel. In het NAVO-gremium hebben substantiële discussies plaats, ook als die niet altijd in de kolommen komen. (…) De grondfilosofie van een civiel-militaire inzet, die onze missie van meet af aan stempelde, leidt op een weg die anderen ook willen gaan. (…) We zullen nieuwe missies vanuit zogenaamde veiligheidseilanden laten opereren, zodat van daaruit de wederopbouw kan worden begonnen. Daarmee moeten we de Afghaanse bevolking zichtbare tekenen geven.”

La Prensa
De Boliviaanse krant La Prensa gaat in een commentaar in op de hongerstaking van tegenstanders van president Morales, die gisteren een bezoek aan Nederland bracht. Het zal voor zijn regering niet gemakkelijk worden de nieuwe contracten over de exploitatie van de genationaliseerde gasvoorraden door het parlement te krijgen.

„Deze hongerstaking bewijst nog weer eens de vitaliteit van de criollas in Bolivia. Deze elite wil elke hervorming tegenhouden en zij onderstrepen dat met hun provinciaalse ideologie en hun machtshonger. Als ze met hun middel (de staking) president Morales een koekje van eigen deeg willen geven, zal er niets anders gebeuren dan dat dit ook henzelf een koekje van eigen deeg geeft, namelijk repressie (…).

Maar voorzichtig, het separatisme is niet alleen het idee van enkele provincialen met macht. Daarachter spelen grote belangen van miljonairs en de angst dat het continent zal worden uitgeleverd aan de onafhankelijkheidspolitici van Latijns-Amerika. Bolivia verdient het niet om uiteen te vallen; de natuurlijke rijkdommen te bewaren is een taak van allen, te waken over de nationale soevereiniteit is de taak van het Boliviaanse leger, en dat geeft aan dat ten minste een derde van de Bolivianen niet de integriteit en de stabiliteit van heel de natie in gevaar moeten brengen.”


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer