Economie

Fraude WorldCom blijft groeien

De omvang van het boekhoudschandaal bij het Amerikaanse telecomconcern WorldCom begint enorme proporties aan te nemen. Het concern maakte gisteren bekend nog eens voor 3,3 miljard dollar aan fouten in de boekhouding te hebben aangetroffen over de periode van 1999 tot begin 2002.

RTR/AFP
9 August 2002 09:43Gewijzigd op 13 November 2020 23:44

Eind juni was er al een bedrag van 3,85 miljard dollar naar buiten gebracht dat ten onrechte als investeringen was opgevoerd. In werkelijkheid ging het om kosten die de winst zouden hebben verlaagd. Dit veroorzaakte toen een schok op de financiële markten en heeft het vertrouwen in het bedrijfsleven ernstig aangetast. Het is het grootste financiële schandaal in de geschiedenis van het Amerikaanse bedrijfsleven.

De nieuwe fraude is ontdekt na een interne controle van de boekhouding. Volgens een woordvoerder van WorldCom gaat het in meerderheid om manipulatie van de reserves. Het concern zegt alle medewerking toe in de onderzoeken die al worden verricht naar zijn boekhoudkundige praktijken.

Met het nieuwe schandaal komt het totaalbedrag dat in de boeken verduisterd is op meer dan 7 miljard dollar. Huisaccountant KPMG verricht nog onderzoek naar de boekhouding over de periode 1999-2002. Daardoor zijn de precieze gevolgen van al het gesjoemel voor de verlies- en winstrekening nog niet bekend. Duidelijk is wel dat de winsten van de afgelopen jaren zullen omslaan in verlies.

WorldCom zei donderdag verder dat het mogelijk ook een bedrag wil afschrijven van 50,6 miljard dollar aan verlies van goodwill en andere immateriële zaken. Het bedrijf zegt verder de waarde van zijn eigendommen opnieuw te willen evalueren. Alleen mediaconcern AOL Time Warner deed tot dusver een grotere afschrijving, 54 miljard dollar begin dit jaar.

In verband met de ontdekking van de fraude in juni heeft de Amerikaanse federale politie vorige week twee topbestuurders van WorldCom gearresteerd. Hun aanhouding volgde nadat Bush twee dagen eerder een strengere antifraudewet had ondertekend.

De Amerikaanse justitie heeft verder opnieuw een topfiguur van het Amerikaanse bedrijfsleven in staat van beschuldiging gesteld. Na Scott Sullivan en David Myers van WorldCom is het nu de beurt aan de voormalige bestuursvoorzitter van de Amerikaanse biotechnologieonderneming ImClone, Sam Waksal.

Waksal is woensdag aangeklaagd wegens handel met voorkennis, bankfraude, meineed en obstructie van justitie. Alleen al voor de bankfraude kan Waksal dertig jaar in een gevangeniscel moeten doorbrengen.

Waksal zou eind vorig jaar een tip hebben ontvangen dat een medicijn van ImClone niet door de Amerikaanse autoriteiten werd goedgekeurd. Hij verkocht kort daarop voor bijna 2,5 miljoen dollar aandelen van zijn eigen onderneming. Ook lichtte hij familieleden in voordat ImClone met een officieel bericht kwam dat het medicijn Erbitux, tegen kanker, geen goedkeuring kreeg.

De voorkenniszaak heeft ook Martha Stewart, beschouwd als de ongekroonde interieurkoningin van de Verenigde Staten, in grote verlegenheid gebracht. Zij verkocht eind vorig jaar eveneens aandelen ImClone. Stewart is een vriendin van Waksal.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer