Druk op ASMI sorteert effect
BILTHOVEN (ANP) - Onder druk van de activistische aandeelhouder Mellon heeft ASM International (ASMI) zich de laatste maanden uitgesloofd beleggers te behagen. Op die manier hoopte de producent van apparatuur voor chipmachines te voorkomen dat een meerderheid van aandeelhouders maandag zou stemmen voor opsplitsing.
De aandeelhouders vergaderden maandag over het plan van een grootaandeelhouder om ASMI te splitsen. Marktkenners verwachtten dat het erom zou gaan spannen.Het verhaal van ASMI, dat jaarlijks meer dan 700 miljoen euro omzet heeft met bijna 10.000 werknemers, is vrijwel identiek aan dat van Stork. Dat industriële concern is druk bezig de twee activisten Paulson en Centaurus van zich af te houden. Een groot juridisch gevecht ligt daar in het verschiet.
Dat scenario is ook denkbaar voor ASMI, omdat het bestuur een eis van aandeelhouders kan negeren. Of het zover komt, is zeer de vraag. De druk van Mellon heeft ASMI zodanig ’geïnspireerd’, dat aandeelhouders zo slecht niet meer af zijn.
Mellon, dat voor zover bekend een belang van 8 procent heeft in ASMI, klaagt over de kunstmatige manier waarop het bedrijf uit Bilthoven het ene deel van het bedrijf, dat productiemachines voor chips maakt (”frond end”-activiteiten), overeind houdt. Dat gebeurde stelselmatig met dividenden uit het andere deel van het bedrijf, een belang van 54 procent in ASM Pacific. Dit onderdeel, dat apparatuur maakt voor het verpakken en testen van computerchips, draait wel goed. Mellon wil dat het verkocht wordt.
Vrijdag kondigde ASMI echter aan dat aandeelhouders niet bang hoeven te zijn dat de opbrengsten uit ASM Pacific aan hun neus voorbijgaan. Voortaan komen deze ten goede aan hen, via uitbetaling of de inkoop van eigen aandelen. De front end-activiteiten staan dus op eigen benen. De druk van Mellon betaalt zich uit.
Het voorstel trok vrijdag een andere grootaandeelhouder van ASMI, het Britse Hfame, over de streep. Deze fondsbeheerder sprak zich uit tegen splitsing van de chipmachinefabrikant.
Een marktkenner die anoniem wil blijven, vindt dat de angel er daarmee voor een groot deel uit is. Volgens de kenner is er door die belofte nog weinig risico voor aandeelhouders. De vraag was dan ook of aandeelhouders maandag een radicale beslissing wilden nemen die het bedrijf in juridisch getouwtrek kon doen belanden.
Voor Mellon is er nog een extra drempel. De bestuursvoorzitter Arthur del Prado, faliekant tegen de plannen, heeft 22 procent van de aandelen. Andere grootaandeelhouders, de Amerikaanse beleggingsfondsen Fidelity en Hermes, leggen daarom met ongeveer 20 procent van de stemmen veel gewicht in de schaal.