Massale opkomst bij begrafenis Gemayel
BEIROET (ANP/RTR) – Tienduizenden Libanezen zijn donderdag de straat opgegaan voor de begrafenis van de vermoorde anti–Syrische minister van Industrie Pierre Gemayel. De 34–jarige maronitische christen werd dinsdag op klaarlichte dag op straat doodgeschoten.
In de hoofdstad Beiroet kwam het leven tot stilstand. Scholen, winkels en regeringsgebouwen hadden hun deuren gesloten. Duizenden agenten en militairen waren op straat. De begrafenis was een grote demonstratie tegen Syrië en zijn Libanese bondgenoot Hezbollah. Damascus ontkent de hand te hebben gehad in de aanslag op Gemayel.Een grote menigte verzamelde zich op het Martelaarsplein in het centrum van Beiroet. Een veiligheidsfunctionaris schatte hun aantal zelfs op 200.000 meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN. De mensen zwaaiden met Libanese vlaggen en vaandels van Gemayels rechtse partij Falange. In toespraken haalden politici zoals Druzen–leider Walid Jumblatt en de soennitische voorman Saad al–Hariri scherp uit naar Syrië.
De 34–jarige politicus werd rond het middaguur begraven in de St.George kathedraal. De kist moest daarvoor vanuit zijn geboortedorp Bekfaya naar de hoofdstad overgebracht. Tientallen auto’s volgen de rouwstoet en langs de route stonden duizenden mensen opeengepakt.
Gemayel was de vijfde anti–Syrische politicus of journalist in twee jaar die omkwam door een aanslag. Twee andere prominente tegenstanders van Syrië raakten ernstig gewond door autobommen. De verhoudingen tussen de anti–Syrische coalitie en de bondgenoten van Damascus zoals Hezbollah is door de moord verder op scherp gesteld.
Bijna twee weken geleden namen zes ministers van Hezbollah en hun medestanders ontslag omdat zij geen beslissende invloed kregen op het kabinetsbeleid dat zij als te pro–Amerikaans beschouwden. Hezbollah dreigde massaal de straat op te gaan als zij hun zin niet zouden krijgen.
Volgens de anti–Syrische regering wil Hezbollah vetomacht om zo te voorkomen dat er een internationaal tribunaal komt die de verdachten van de moord op oud–premier Rafik al–Hariri moet berechten. Uit VN–onderzoek blijkt dat hoge Libanese en Syrische veiligheidsfunctionarissen betrokken waren bij de bomaanslag op Hariri.