Economie

Eis: twee jaar cel voor bouwfraude

LEEUWARDEN (ANP) – Justitie heeft maandagmiddag twee jaar cel waarvan acht maanden voorwaardelijk geëist tegen directeur Wim K. van technisch bureau Massier wegens bouwfraude.

20 November 2006 17:47Gewijzigd op 14 November 2020 04:17

Volgens officier van justitie Van Dis heeft de Leidenaar zich onder meer schuldig gemaakt aan het betalen van steekpenningen om werk voor de neuzen van concurrenten weg te kapen.Het installatiebedrijf heeft daarbij onder meer de Leidse Hogeschool, regionaal opleidingscentrum Da Vinci College in Dordrecht, het Weel Bethesda Ziekenhuis in Dirksland en het Nederlands Kankerinstituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam voor honderdduizenden euro’s opgelicht.

Het Haagse bureau maakte in de periode van 1997 tot en met 2003 prijsafspraken met de 66–jarige Jef M. Deze in België wonende Brabander werkte voor de ziekenhuizen en scholen als huisvestingsbaas. M. gunde K. en andere bedrijven exclusieve opdrachten. K. moest in ruil daarvoor extra hoge rekeningen aan de ziekenhuizen en scholen sturen. M. betaalde als hoofd huisvesting die rekeningen aan K., waarna de installateur het teveel geïncasseerde geld aan M. doorsluisde.

M. is eerder dit jaar voor zijn rol in de fraude veroordeeld tot 2,5 jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. K. was maandag de laatste van het netwerk van frauderende bedrijven rond hoofdrolspeler M. die voor het gerecht moest verschijnen.

In een andere zaak voor de rechtbank in Leeuwarden eiste officier van justitie Karin Zweers maandag 1,45 miljoen euro van M. Dat bedrag zou M. door de jaren heen met zijn werk hebben verdiend. „De luxe leefstijl van M. werd gefinancierd uit de collectebus”, was de wrange conclusie van Van Dis in K.’s strafzaak. Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis wordt grotendeels met giften gefinancierd.

De 62–jarige K. stelt niet te hebben geweten dat zijn samenwerking met M. illegaal was. Hij vermeed daarom consequent het woord steekpenningen, maar noemde dat „provisie”. Hij erkende maandag echter fout te zijn geweest. Behalve met het Weel Bethesda Ziekenhuis heeft K. inmiddels deals gesloten om de zaak af te handelen. Voorzitter van de raad van bestuur Koos Moerland van het Weel Bethesda Ziekenhuis komt nog met een civiele zaak tegen K. om het te veel betaalde geld terug te vorderen.

K. vindt een voorwaardelijke gevangenisstraf acceptabel, zo stelde zijn advocaat. De directeur kan dan doorgaan met schoon schip maken binnen zijn bedrijf. Als dat klaar is, verkoopt K. zijn aandelen en gaat hij met pensioen. De uitspraak volgt op 4 december.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer