Binnenland

Boerenkaas oorzaak besmetting salmonella

ENSCHEDE - Enkele partijen boerenkaas hebben ervoor gezorgd dat sinds december vorig jaar ten minste honderd Twentenaren besmet zijn geraakt met de salmonellabacterie.

Regioredactie
15 November 2006 10:02Gewijzigd op 14 November 2020 04:17

Dat hebben de GGD Twente en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) dinsdagmiddag bekendgemaakt.Sinds december vorig jaar raakten in Twente ten minste honderd mensen met de zeldzame salmonellabacterie typhimurium 560 besmet. In heel Nederland bedraagt het aantal 140. De partijen boerenkaas worden vernietigd, terwijl verdachte kazen die al waren geleverd worden teruggehaald uit de handel. De VWA en het Centraal Orgaan Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ) gaan verscherpt toezicht uitoefenen.

Volgens een woordvoerder van de Voedsel en Waren Autoriteit treft de producent van de boerenkaas geen blaam. „Er is bij het productieproces aan alle wettelijke voorschriften voldaan. In dit geval is het domme pech. Deze salmonellabacterie komt gewoon in de lucht voor, in dit geval dus op het verkeerde moment op de verkeerde plaats.”

De Bond van Boerderij Zuivelbereiders (BBZ) zegt in een reactie geschrokken te zijn, maar heeft geen aanwijzingen dat soortgelijke problemen zich bij andere zuivelboerderijen voordoen. Volgens een woordvoerder is de besmetting aan het licht gekomen door controle van het getroffen bedrijf zelf.

De producent, zuivelboerderij Kaamps in het Twentse Deurningen, noemt de besmetting „een donderslag bij heldere hemel. Je doet je best een goed product te maken. We zijn een gesloten bedrijf, dus het is een raadsel waar de besmetting vandaan komt. Het belangrijkste is het vertrouwen van klanten terug te winnen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer