Stormvaste borden van Bordbusters
De uitslag van de Kamerverkiezingen heeft invloed op de economie. De campagne kent een economisch tintje. Een serie over vijf bedrijven die verdienen aan de verkiezingen. Vandaag deel 1: de borden van Bordbusters.
Jan, Femke en Bas hangen weer in de straten. In de ene gemeente zijn de verkiezingsposters op wat bij elkaar geharkte Gammaschrootjes geplakt, in de andere zitten ze op stevige bouwwerken die met gemak een (politieke) storm doorstaan.Het bedrijf Bordbusters uit Huissen levert deze verkiezingen borden aan twintig gemeenten, onder andere Apeldoorn, Arnhem en Den Haag. Bordbusters zijn klapborden met een betonnen voet en een frame van gegalvaniseerd staal. Snel en eenvoudig op vrijwel iedere plaats en ondergrond te plaatsen.
Weg dus met klapperende borden of constructies die op instorten staan. Tijdrovende grondwerkzaamheden zijn niet noodzakelijk en de weersomstandigheden spelen geen rol.
Den Haag is bij deze verkiezingen met voorsprong de grootste klant: er prijken in de hofstad 55 Bordbusterborden. „Deze stad is voor ons van groot belang”, vertelt woordvoerder J. Verhaaf (36) van Bordbusters. „Het is toch de politieke hoofdstad. Er komen veel politici. Die zien onze borden en willen die ook in hun gemeenten. Wij adverteren nauwelijks en hebben werk zat. Noem het het sneeuwbaleffect.”
Wat kost zo’n bord?
„Op de website staan prijzen van 450 tot 1250 euro. Dat is niet de prijs die gemeenten voor de borden moeten betalen. Het gaat om contracten voor een langere periode. Nog niet zo lang geleden plakten we ook de posters op de borden. Maar dat doen we niet meer.”
Het kost dus wat, maar dan heb je ook wat.
„Inderdaad. Het bord heeft een bepaalde uitstraling. Kijk bijvoorbeeld in Duiven, het is droevig zoals die erbij staan. Gewoon prutswerk. Ons bord is een gepatenteerd product dat alle stormen kan doorstaan.”
Geldt voor u: Hoe meer verkiezingen, hoe beter?
„Voor de Provinciale Statenverkiezingen van maart volgend jaar hadden we al extra productie opgestart. Toen kwamen de Kamerverkiezingen er opeens tussendoor. We moesten versnellen en dat is een behoorlijke operatie. Er werken hier 25 mensen, met een extra bezetting in de maanden voor de verkiezingen.”
Wat stemt u zelf op 22 november?
„Dat houd ik liever privé.”
Wie wordt de volgende premier van Nederland?
„Ik denk Balkenende. Als hij er trouwens net zo’n rommeltje van maakt als in 2002 dan hebben wij er baat bij.” Lachend: „Dat biedt een stuk werkgelegenheid. Nee, serieus: een evenwichtig kabinet is van groot belang voor het land. Zodat iedereen in Nederland kan meeprofiteren van de welvaart.”