Noodkreet Blokker krijgt veel bijval
De noodkreet van Jaap Blokker, directeur en mede-eigenaar van Blokker Holding, over het stijgende aantal roofovervallen door vooral allochtonen heeft veel bijval gekregen. Zijn zorg wordt gedeeld door verschillende ondernemersorganisaties en ook de politie. VluchtelingenWerk Nederland en het Landelijk Bureau Bestrijding Rassendiscriminatie hebben echter forse kritiek op Blokker.
In het jaarverslag van zijn onderneming luidde Blokker de noodklok over het grote aantal roofovervallen door allochtonen. Mensen die in een winkel werken lopen een gerede kans „op een kwade dag in de loop van een pistool te kijken.” De daders hebben vooral een Antilliaanse, Marokkaanse of Oost-Europese achtergrond, aldus Blokker. Tot de Blokker Holding horen de winkelketens Blokker, Intertoys, Bart Smit, Leen Bakker, Casa, Xenos en Marskramer. Het concern heeft circa 2400 filialen.
De topman geeft de „complete asiel- en illegalenindustrie”, onder wie de politici, de schuld van het probleem. Zij zijn volgens hem medeverantwoordelijk voor een sociale verloedering die onder meer in onze winkelstraten tot uiting komt. Blokker pleit voor meer politie op straat.
De organisatie voor middelgrote en kleine bedrijven, MKB-Nederland, deelt de zorgen. MKB is blij dat Blokker het onderwerp heeft aangekaart. Vooral in de grote steden worden de afgelopen jaren winkels steeds vaker overvallen, aldus een woordvoerder. „In Rotterdam is vastgesteld dat het met name allochtonen zijn die dit doen. Het lijkt erop dat in de andere steden dat ook het geval is.”
MKB denkt dat gezagsdragers niet wisten wat ze met criminele allochtonen aan moesten, omdat er op dit onderwerp een taboe rustte. „Daarom heeft de overheid lankmoedig opgetreden tegen roofovervallen.” De regering moet het probleem veel harder aanpakken, stelt MKB.
De Raad Nederlandse Detailhandel en Vendex KBB, waartoe onder meer de winkelketens Bijenkorf, Vroom & Dreesmann en Hema behoren, luiden ook de noodklok. Of vooral allochtonen de oorzaak van het probleem zijn, kunnen beide organisaties niet zeggen. Wel constateren ze een toenemende winkelcriminaliteit. De organisaties willen meer blauw op straat en benadrukken ook dat de overheid de daders harder moet aanpakken. „Het is erg frustrerend als wij aangifte doen en de politie doet daar nauwelijks wat aan. Binnen een paar dagen staan die criminelen weer in de winkel”, aldus Vendex.
De Raad van Hoofdcommissarissen deelt eveneens de zorgen van Blokker over de stijging van roofovervallen op de winkels van het concern. „Het zijn vaak dezelfde daders die de misdaden begaan”, aldus de woordvoerder van de raad. „Het is maar een kleine groep die rooft en steelt in de winkels.”
De politie kan niet zeggen of de daders vooral allochtonen zijn. „Het is slechts een kwalificatie. Er zit ook een aantal Nederlandse verslaafden tussen die de winkeliers overlast bezorgt”, meldde de woordvoerder. Een uitbreiding van het politiekorps is hard nodig om de stijgende criminaliteit te bestrijden, zegt de politie. De nieuwe regering heeft 8000 nieuwe politiemensen beloofd, van wie er 5000 de straat op moeten om preventief criminaliteit te voorkomen.
Blokker heeft ook aardig wat kritiek gekregen op zijn standpunten. Zo laat VluchtelingenWerk Nederland weten ontzet te zijn over de inhoud en toonzetting van het jaarverslag. Het verband tussen sociale verloedering en de asielindustrie is stuitend volgens de organisatie. Ook vindt zij het onbegrijpelijk dat zo gemakkelijk een verband wordt gelegd tussen roofovervallen en de asiel- en illegalenproblematiek. Blokker moet zich volgens VluchtelingenWerk op feiten baseren.
Het Landelijk Bureau Bestrijding Rassendiscriminatie (LBR) had ook liever gehad dat de ondernemer zijn argument beter had onderbouwd. „Blokker wekt de suggestie dat het asielbeleid iets te maken heeft met criminaliteit”, aldus een woordvoerder. „Dat is niet zo. Daarnaast spreekt hij van overvallers met Antilliaanse en Marokkaanse achtergrond. Dat is nooit bewezen. Blokker gaat een stap te ver met zijn conclusie.”