Binnenland

SGP’er Schoonrewoerd timmert aan de weg

SCHOONREWOERD - ”Burgemeester van Schoonrewoerd” wordt hij genoemd. Heimelijk is SGP-raadslid Ton de Bruijn (50) daar wel een beetje trots op. Een eretitel, vanwege zijn grote inzet voor de burgers.

André Bijl
9 November 2006 12:00Gewijzigd op 14 November 2020 04:16
LEERDAM – SGP raadslid Ton de Bruijn, alias ”de burgemeester van Schoonrewoerd”, probeert tractors van de ventweg tussen Leerdam en Schoonrewoerd te krijgen. „We moeten de put dempen voor het kalf verdronken is.” Foto RD, Henk Visscher
LEERDAM – SGP raadslid Ton de Bruijn, alias ”de burgemeester van Schoonrewoerd”, probeert tractors van de ventweg tussen Leerdam en Schoonrewoerd te krijgen. „We moeten de put dempen voor het kalf verdronken is.” Foto RD, Henk Visscher

Die inzet bleek vorige week weer eens toen het raadslid een leuk succes binnenhaalde. Bij zijn jarenlange kruistocht om tractoren en andere grote landbouwvoertuigen van de ventweg tussen Leerdam en Schoonrewoerd te weren, kreeg zijn motie de unanieme steun van de gemeenteraad.Als het aan De Bruijn ligt, worden de landbouwvoertuigen naar de aanpalende provinciale weg verbannen. „Op de ventweg ontstaan levensgevaarlijke situaties voor de schooljeugd. Ouderen durven er amper meer te fietsen. Een mensenleven is belangrijk. We moeten de put dempen voor het kalf verdronken is.”

Probleem voor De Bruijn en de inwoners is dat het initiatief van de SGP’er niet strookt met de uitgangspunten van het provinciale beleid Duurzaam Veilig. Dat is erop gericht landbouwvoertuigen van de provinciale weg te verbannen om snel- en langzaam verkeer uit elkaar te houden en de doorstroming te bevorderen.

Nu is De Bruijn -sinds 1994 raadslid en daarmee nestor van de plaatselijke politiek- niet onder de indruk van dergelijke beleidsuitspraken. Vandaar dat hij -geruggensteund door de inwoners van het kerkdorp, de dorpsvereniging en bedrijven die van de ventweg gebruikmaken- de verantwoordelijk gedeputeerde bestookt met brieven, telefoontjes en mailtjes. „Ik lijk wel op die weduwe uit de Bijbel die bij de rechter bleef aandringen.”

De actie leidde vorig jaar tot een proefperiode. De resultaten waren volgens de provincie niet bevredigend, zodat alles nu weer bij het oude is. Voor het raadslid aanleiding een nieuw offensief te starten. Dat maakte zo veel indruk dat PvdA-gedeputeerde Huls een kijkje kwam nemen en beloofde over de situatie na te denken. Om hem daarbij een handje te helpen, diende De Bruijn vorige week tijdens de vergadering van de Leerdamse raad een motie over dit onderwerp in.

In het verleden heeft de SGP’er zich op dezelfde manier ingezet in zijn pogingen de huisarts voor het dorp te behouden, een rotonde te realiseren op een gevaarlijk kruispunt, een bushalte terug te brengen in het dorp of door ervoor te zorgen dat er ergens een brievenbus werd geplaatst. Het raadslid beperkt zich daarbij niet alleen tot Schoonrewoerd. En ook niet tot de huisgenoten des geloofs. „Ik sta klaar voor alle inwoners.”

Dat leverde hem in de loop der jaren nogal wat voorkeursstemmen op. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen voorjaar was de SGP met 426 stemmen de grootste partij in Schoonrewoerd. Daarvan toetsten 181 inwoners de naam van hun ’burgemeester’ in. Een aantal van hen heeft geen SGP-achtergrond. „Mensen zeggen wel eens: Je bent niet van mijn partij, maar je bent wel mijn man.”

Ook in de raadzaal weet hij van wanten. Niet als gehaaid politicus of kenner van punten en komma’s in moeilijke stukken. „Maar als volksvertegenwoordiger. Ik zit er voor de mensen.”

Al houdt hij ook van het politieke spel. Wat regelmatig leidt tot een schalkse interruptie of een plaagstootje naar het college. De inzet voor de burgers enerzijds en de stevige oppositie anderzijds heeft de partij geen windeieren gelegd. De SGP groeide onder de impulsen van fractieleider Keppel en raadslid De Bruijn sinds 1998 van twee naar ruim drie zetels.

De Bruijn doet zijn raadswerk nog altijd met veel plezier. „Toen ik begon, wilde ik dienstbaar zijn aan de inwoners. En ik wilde dat God aan Zijn eer kwam. Die twee dingen horen voor mij bij elkaar. In al die jaren heb ik een paar keer echt iets uit mijn hart mogen zeggen.”

Bijvoorbeeld toen hij in 2003 na een ernstig ongeval beter mocht worden. „Dat ongeluk heeft mij veranderd. Ik weet sindsdien nog beter dat we hier geen blijvende stad hebben. Toen ik terugkeerde in de raad, wilde ik de Heere alle eer geven. Ik heb in mijn dankwoord psalm 68 aangehaald. „Geloofd zij God met diepst ontzag.” Dat is waar het echt om gaat in ons leven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer