Economie

Swinkels bracht Bavaria naar buitenland

LIESHOUT (ANP) - De Brabantse bierbrouwerij Bavaria is lange tijd een onderneming geweest die hoofdzakelijk op eigen bodem verkocht. Toen in 1972 de jonge, pas afgestudeerde bedrijfseconoom Peter Swinkels toetrad tot het familiebedrijf, kwam daar langzaam verandering in. Hij zocht afnemers in het buitenland, wat leidde tot een gestage groei van de omzet.

8 November 2006 10:03Gewijzigd op 14 November 2020 04:16
SWINKELS …vertrouwen en optimisme…
SWINKELS …vertrouwen en optimisme…

Over het geheim van een geslaagde zakenreis heeft de bestuursvoorzitter nooit moeilijk gedaan. Of een trip naar het buitenland een succes wordt, hangt helemaal af van de voorbereiding, zo vertelde hij eens in een vraaggesprek met het Eindhovens Dagblad.Voor vertrek kocht hij altijd een reisgids van het land van bestemming. „Van jou als verkoper wordt verwacht dat je het gesprek opent. Als je laat merken dat je iets van het land weet, is het contact gelegd. Ik ben geen uitgesproken voetballiefhebber, maar als ik naar Italië moest, zorgde ik ervoor dat ik wist hoe de voetbalcompetitie ervoor stond.”

Petrus Johannes Jozeph Maria Swinkels werd in Eindhoven geboren op 23 maart 1945. Na zijn opleiding aan de hbs (bèta) ging hij naar Rotterdam om bedrijfseconomie te studeren. Hij kwam in 1972 in dienst van de familiebrouwerij Bavaria. Peter Swinkels wordt opgevolgd door zijn neef Jan-Renier Swinkels, die 43 jaar is.

Als ondernemer stond Swinkels midden in de maatschappij. In mei 2003 mengde hij zich nadrukkelijk in de discussie over de beloning van bestuurders in het bedrijfsleven. Fikse bonussen boven op riante salarissen van topmannen kunnen niet, zo verklaarde hij. „Je zou kunnen concluderen dat de economie tot de nieuwe religie van de westerse samenleving is verheven. Als we niet oppassen, wordt daarmee de menselijke maat, de samenleving als levend organisme, naar de achtergrond gedrongen.”

In zijn hoedanigheid als bestuurlid van de werkgeversorganisatie VNO-NCW en van de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) maakte hij zich sterk voor de belangen van het bedrijfsleven. Ook spoorde hij ondernemers aan te blijven ondernemen. „De angst voor Oost-Europa, India en China is niet terecht. We moeten niet bang zijn voor die landen. Vertrouw op jezelf. Economie is niks anders dan vertrouwen en optimisme.”

Swinkels ergerde zich als directievoorzitter aan bureaucratische regeltjes. Daarmee sprak hij de taal van de ondernemers. In zijn ogen zou de overheid een eind moeten maken aan de eindeloze regelzucht. Ook moest van hem het mes in het aantal subsidieregelingen en overlegorganen. „De overheid moet meer ambitie uitstralen en moet ook weer dynamiek brengen in de economie.”

Na zijn vertrek als directievoorzitter van Bavaria blijft Swinkels een drukbezet man. Hij is onder meer commissaris bij voetbalclub PSV, president-commissaris van Eindhoven Airport en eerste man van de stichting Nederland Schoon. In zijn woonplaats Gemert is hij geruime tijd voorzitter van de harmonie Excelsior. Swinkels werd op 61-jarige leeftijd geridderd als officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Peter Swinkels maakt deel uit van de zesde generatie Swinkels binnen de Bavariabrouwerij. De brouwer wordt door mensen in zijn directe omgeving geroemd om zijn sociale betrokkenheid. Hij wordt niet alleen bestempeld als een brouwer in hart en nieren, maar ook als iemand die gemakkelijk te benaderen is. De topman zou de meeste Bavariawerknemers in Lieshout, in het oosten van Noord-Brabant, bij de voornaam kennen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer