Britse kerkleiders tegen aanval op Irak
Een door de Verenigde Staten geleide aanval op Irak zou „immoreel en onrechtvaardig” zijn en in strijd met christelijke principes. Dat staat in een petitie die de Britse afdeling van de rooms-katholieke vredesbeweging Pax Christi dinsdag heeft aangeboden bij de ambtswoning van de Britse premier Blair, die wegens vakantie afwezig was.
Ruim 2500 mensen, onder wie verscheidene anglicaanse, rooms-katholieke en protestantse kerkleiders, hebben de verklaring ondertekend. Onder hen is ook het nieuwe geestelijk hoofd van de Anglicaanse Kerk, aartsbisschop Williams van Wales.
„Het is betreurenswaardig dat de machtigste landen in de wereld oorlog en de dreiging van oorlog blijven beschouwen als een aanvaardbaar instrument van buitenlandse politiek”, aldus de petitie. Volgens de ondertekenaars schenden de landen daarmee zowel de ethiek van de Verenigde Naties als de christelijke moraal. Niet oorlog, maar verandering van structuren van onrecht en van de politiek van uitsluiting kan tot vrede leiden, benadrukt Pax Christi.
De tegenstanders van een militaire actie tegen Irak vrezen dat zo’n aanval aanleiding kan geven tot een meer wijd verspreid conflict in de regio. Volgens een opinieonderzoek van het Britse tv-kanaal Channel Four vindt 52 procent van de Britten dat hun land niet moet deelnemen aan een Amerikaanse inval in Irak.
Pax Christi noemde het cruciaal dat Williams zich achter de inhoud van de petitie heeft geschaard. „Het geeft ons gezag”, zei een woordvoerster onderweg naar Downing Street. De nieuwe aartsbisschop van Canterbury staat onder meer bekend om zijn ongezouten politieke uitspraken. Hij heeft meermalen forse kritiek geuit op de regering-Blair. De invasie in Afghanistan na de aanslagen in New York en Washington noemde hij „moreel besmet”.
Pax Christi presenteerde de petitie overigens op de dag waarop werd herdacht dat de Japanse stad Hiroshima 57 jaar geleden met een Amerikaanse atoombom werd bestookt. Meer dan 221.000 mensen kwamen daardoor om het leven, bij de aanval zelf of later aan de gevolgen van de bom.