Opinie

Wereldkundig

Veel belangstelling is er deze week voor het doodvonnis dat zondag werd uitgesproken over de Iraakse oud-dictator Saddam Hussein. Verder is er aandacht voor de klimaattop, die deze week in Nairobi is begonnen. Een verslaggever van de Financial Times gebruikte de lunch met Al Gore.

7 November 2006 12:19Gewijzigd op 14 November 2020 04:15

Frankfurter Allgemeine
Het klimaat behoeft geen bescherming, maar de mens, stelt de Frankfurter Allgemeine Zeitung naar aanleiding van de deze week begonnen klimaattop in Nairobi, Kenia.„Klimaatverandering is er altijd al geweest. Alle leven op aarde heeft zich continu aan deze verandering aangepast. Daardoor is de gedachte dat men de verandering moet ’stoppen’ een uitdrukking van menselijke zelfoverschatting, die voortkomt uit een technocratische geest. Dat juist de voorvechters van milieubescherming zoiets van de politiek verlangen, getuigt van een verbazingwekkend onbegrip van de natuur.

Zolang de internationale politiek niet in staat is te verhinderen dat in China goedkoop en vervuilend geproduceerd wordt -wat voorheen iets duurder, maar ook milieuvriendelijker in hoogontwikkelde landen werd gedaan- moet ze niet de pretentie hebben het wereldklimaat te veranderen. Niet het klimaat behoeft bescherming, maar de mens - voor zichzelf en zijn bekoringen. (…)

De explosief gestegen bevolking op aarde moet door haar activiteiten als ecologische invloedsfactor wel toenemend gewicht in de schaal leggen. De excessieve toename van energiegebruik van fossiele brandstoffen, dat in de 19e eeuw in de Westerse wereld is begonnen en nu is overgeslagen naar China en India, kan niet zonder gevolgen blijven. Iedere ton koolstofdioxide die in de atmosfeer wordt gedeponeerd, verandert zijn samenstelling.

Daarom is het nutteloos te discussiëren over de vraag of de orkaan Katrina een straf (van God?) voor deze zonde was of dat die ook zonder menselijk toedoen over New Orleans gekomen zou zijn. Het feit dat niemand precies kan zeggen welke uitwerking ons gasvormige afval op onze leefomgeving heeft, moet grond genoeg zijn om deze praktijk van afvalstoffenverwijdering zo snel en efficiënt mogelijk te begrenzen.”

Le Figaro
De Franse krant Le Figaro is niet verrast door het doodsvonnis van Saddam Hussein. Maar een oplossing voor de problemen in Irak biedt het niet, vindt de commentator.

„Die omstandigheden (de moord op drie advocaten van de verdediging, het ontslag van de president van de rechtbank) hebben ervoor gezorgd dat het proces niet zijn echte functie kon vervullen: het volle licht werpen op de misdaad van de dictatuur (…).

De reacties in Irak laten zien dat de uitspraak de kloof tussen de bevolkingsgroepen nog verder dreigt te verdiepen. De tevredenheid mag dan algemeen zijn onder de sjiieten -die direct waren betrokken bij de zaak-Djoudaïl, inzet van het eerste proces- en de Koerden, eveneens zoenoffers van Saddam; bepaalde soennieten zien er echter de uitdrukking in van een geest van wraak jegens hun gemeenschap.

Het proces heeft niet geholpen de Iraki’s te verzoenen, omdat het zich nooit heeft kunnen ontdoen van zijn erfzonde: te zijn georganiseerd door -en dus, gedeeltelijk, voor- de bezettende macht. (…)

Het is jammer dat dit oordeel de indruk kan wekken een rechtvaardiging te zijn voor een militaire interventie onder valse voorwendselen, terwijl het na 24 jaar dictatuur voor alles de oprichtingsakte van een rechtsstaat zou moeten zijn. (…)

Om te voorkomen dat de rechtvaardige veroordeling van een tiran niet wordt gevoeld als vernedering, door zowel de soennieten als het geheel van de Arabische wereld, is het beter om de executie door ophanging van Saddam Hussein te vervangen door een levenslange gevangenisstraf.

Financial Times
De Britse zakenkrant trof eind vorige week in de rubriek ”Lunch” de Amerikaanse voormalige presidentskandidaat Al Gore. Momenteel trekt hij met zijn film ”An Inconvenient Truth” over de wereld. Ook in Parijs hield hij een lezing, waarna FT-journalist Fianoa Harvey hem opwachtte met een kopje koffie, een dieetcola en twee croissantjes.
„Gore denk dat de houding in Amerika uiteindelijk bezig is te veranderen. De reactie op zijn film, zegt hij, was in Amerika „niet zo verschillend als gedacht” van Europa, waar de publieke opinie meer oog heeft voor de klimaatverandering. „Ik denk dat dit principieel een morele kwestie is”, zegt hij. „Het raakt christendom, jodendom, islam, hindoeïsme, andere religies, boeddhisme (eind: staat er letterlijk zo) - alle godsdiensten geven heel duidelijk een morele verplichting aan de bescherming van de schepping.

Gore herinnert me aan zijn opvoeding bij de zuidelijke baptisten in Tennessee (waar zijn vader, Albert Gore Senior, bijna twintig jaar lang Democratisch senator was), als hij de Bijbel citeert: „De aarde is des Heeren en haar volheid.” God zal hen vernietigen die Zijn schepping vernietigen.” (…)

Een assistent komt binnen om Gore te herinneren aan zijn volgende afspraak. Hij staat op om te gaan, trekt zijn jas aan, veegt over zijn haar en bereidt zich voor op een brede publieke glimlach voor de mensen die in de gang op hem wachten. Hij schudt een paar handen, voordat hij wordt weggevoerd richting Duitsland voor zijn volgende publieke optreden.”

Samenstelling: Buitenlandredactie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer