Verdonk vindt zwarte school onacceptabel
DEN HAAG - Minister Verdonk van Integratie wil scholen verplichten om witte en zwarte leerlingen aan te nemen. Het bestaan van scholen met alleen kinderen van buitenlandse afkomst vindt de nummer 2 op de VVD-lijst voor de Kamerverkiezingen niet acceptabel.
De bewindsvrouw wil onderwijsinstellingen dwingen met twee verschillende wachtlijsten te werken. Op de ene staan witte leerlingen en op de andere zwarte. De school wordt verplicht om beurtelings een wit en een zwart kind toe te laten. Dat stelde de bewindsvrouw maandag voor tijdens een uitzending van het tv-programma Pauw en Witteman.De VVD-kandidate, die zich steeds meer op onderwijsgebied profileert, vindt wel dat de vrije schoolkeuze voor ouders in stand moet blijven, maar dat er dwang moet komen voor scholen om hun leerlingpopulatie te variëren. In Rotterdam werken scholen op vrijwillige basis met dit systeem.
Deze maatregel moet volgens Verdonk samengaan met verbetering van de onderwijskwaliteit op zwarte scholen en een impuls voor het taalonderwijs. In eerste instantie zei Verdonk dat ze autochtone ouders wil dwingen om hun leerlingen naar scholen met allochtone kinderen te sturen, maar dat punt liet ze gaande het interview liggen.
Tijdens de tv-uitzending maakten Pauw en Witteman de uitslag bekend van een peiling naar de populariteit van Verdonk. Volgens Maurice de Hond zou de VVD nu drie zetels hoger in de peilingen staan als Verdonk lijsttrekker zou zijn. De VVD staat in de jongste peiling van De Hond nu op 23 zetels. De partij zou er 5 kwijtraken van mensen die niet op de liberalen zouden stemmen als Verdonk lijstaanvoerder zou zijn. Daarentegen zou de partij er 8 bij krijgen van kiezers die juist wel op de VVD onder leiding van Verdonk zouden stemmen.
Verdonk dacht zelf dat het verschil één zetel zou zijn, zo verklaarde ze tijdens de uitzending. Ze maakte zichzelf geen verwijten over de mislukte greep naar het lijsttrekkerschap. „Ik deed mee aan een wedstrijd. Die kun je winnen en verliezen. Ik was tweede”, aldus de bewindsvrouw.
Overigens relativeerde Verdonk de betekenis van de peilingen door erop te wijzen dat de opiniepeilers net voor de bekendmaking van de uitslag van de verkiezing voor het VVD-lijsttrekkerschap haar als winnaar aanwezen.