Kosovaarse Serviërs naar stembus voor grondwet
OSOJANE - In het kleine dorpje Osojane in het westen van Kosovo drinkt Vlastimir Vukovic samen met een andere Serviër slivovitsj. De taal op de fles is Albanees, en dat geldt ook voor alles rondom deze kleine Servische enclave, van de verkeersborden tot de graffiti.
Zaterdag en zondag zullen Vukovic en de andere Kosovaarse Serviërs langs de tanks lopen van de NAVO-vredesmacht die het dorp bewaakt om in een school in de buurt hun stem uit te brengen. Op het spel staat de nieuwe Servische grondwet, waarin Kosovo wordt bestempeld als integraal onderdeel van Servië.Vukovic zegt dat het referendum over de grondwet van het grootste belang is voor zijn eigen toekomst. „Er is hier voor de Serviërs geen leven mogelijk als Kosovo niet langer bij Servië hoort”, aldus de 68-jarige. Vukovic is een van de 100.000 Serviërs die verspreid over Kosovo in verschillende, door de NAVO bewaakte enclaves wonen.
Bombardementen door de NAVO dwongen Servië in 1999 het bestuur in de provincie uit handen te geven en de provincie wordt sinds de oorlog (1998-’99) door de Verenigde Naties gerund.
Sinds het begin van dit jaar worden door de VN onderhandelingen georganiseerd over de toekomstige status van Kosovo. Deze onderhandelingen waren voor de huidige Servische leiders aanleiding voor het opstellen van een nieuwe grondwet. Diplomaten benadrukken dat de uitkomst van het referendum niet van invloed zal zijn op de onderhandelingen, maar duidelijk is dat er een enorme kloof is tussen de Kosovaarse Albanezen en de Serviërs. Volgens ingewijden is het onwaarschijnlijk dat Kosovo niet een zekere vorm van onafhankelijkheid zal krijgen. Belgrado zal zich hier echter niet gemakkelijk bij neerleggen.
Vukovic en zijn vriend Jagos Djuric zijn twee van de ongeveer dertig Serviërs uit Osojane die direct na de oorlog vluchtten om te ontsnappen aan de wraak van etnische Albanezen, maar later terugkeerden.
Sindsdien is het niet gemakkelijk, zegt Djuric. Er heerst werkloosheid en het is onveilig. Alleen Servië kan de situatie in Kosovo verbeteren, maar dan moet Belgrado het er wel weer voor het zeggen krijgen, aldus Djuric. Volgens etnische Albanezen heeft Servië in de oorlog echter voorgoed het recht verloren om zijn invloed in Kosovo te doen gelden.
De nieuwe grondwet moet op vandaag en morgen de steun van meer dan de helft van de 6,6 miljoen stemgerechtigde Serviërs krijgen om van kracht te kunnen worden. De belangrijkste Servische politici hebben de stemmers aangespoord voor de grondwet te stemmen.