Parijs wil verdachte moslims uitzetten
Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken is van plan moslims die betrokken zijn bij terroristische activiteiten of die daarvan worden verdacht, terug te sturen naar hun land van herkomst. Zonodig ontneemt het hun daarvoor de Franse nationaliteit. Dat staat in het Franse weekblad l’Express van donderdag. Het ministerie heeft het bericht donderdagavond bevestigd.
Volgens het blad geldt de maatregel als eerste voor Kamel Daoudi, een vermeend lid van een islamitisch netwerk dat aanslagen heeft voorbereid op Amerikaanse doelen in Frankrijk. De naturalisatie van de Franse Algerijn zorgde in 2001 voor veel opschudding in Parijs. De (socialistische) minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Elisabeth Guigou, verklaarde later dat Daoudi de Franse nationaliteit weer zou verliezen als hij werd veroordeeld wegens terrorisme.
De nieuwe rechtse regering heeft de zaken versneld. In mei van dit jaar, vlak na de verkiezingen, werd Daoudi de Franse nationaliteit afgenomen op basis van een artikel in het burgerlijk wetboek dat een genaturaliseerde verplicht om zich „goed” te gedragen. Als hij wordt veroordeeld, kan hij dus worden uitgewezen.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bevestigd dat er nog twee van zulke procedures lopen. Die zijn gericht tegen Omar Saiki en Karim Bourti, die ook twee nationaliteiten hebben. Zij zijn beiden in 2000 tot drie jaar cel veroordeeld en inmiddels weer op vrije voeten.
De procedures om verdachte moslims hun tweede nationaliteit te ontnemen, worden gevoerd in een samenwerkingsverband van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken. De laatste verstrekt de Franse nationaliteit. De betrokken personen worden vervolgens teruggebracht naar het land waarvan ze de andere nationaliteit hebben.
Overigens zijn in Frankrijk ook nog een stuk of tien procedures aan de gang voor „vervoer naar de grens.” Dat liet de zegsman bij Binnenlandse Zaken donderdagavond weten. Dat houdt in dat de betrokkenen worden gebracht naar de grens van hun keuze. Als geen enkel land ze echter wil opnemen, worden ze alsnog teruggebracht naar hun land van herkomst. Die procedures voor vervoer naar de grens hebben betrekking op mensen met één nationaliteit, in deze gevallen de Algerijnse.