Jongeren in regio Breda radicaliseren
BREDA (ANP) - Groepen jongeren in de regio Breda radicaliseren en staan vaker tegenover elkaar. Het lontje van allochtone jongeren wordt geleidelijk korter en het aantal incidenten neemt toe.
Dat gebeurt vooral op scholen en rond voetbalvelden. Afkomst en religie spelen bij de spanningen tussen de groepen een rol.Dat constateert het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement COT in een verkennend onderzoek in opdracht van de zes burgemeesters, het openbaar ministerie en de politie in dit district. Het onderzoek is donderdagmiddag bekendgemaakt. Volgens onderzoeker M. Zannoni van het COT is regiobreed onderzoek naar radicalisering en polarisatie uniek.
Het onderzoek is ingesteld omdat in een rapport van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) uit 2004 Breda werd genoemd als gebied waar radicalisering gaande is. De gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Breda, Etten-Leur, Moerdijk en Zundert besloten tot een gezamenlijke studie.
De colleges van burgemeesters en wethouders van de zes gemeenten stemmen in met het advies van het COT om een signaleringssysteem op te zetten voor radicalisering en een concrete aanpak van polarisatie op scholen en voetbalvelden te ontwikkelen. Zij gaan het rapport bespreken met plaatselijke organisaties en jongeren. De politie zal signalen die wijzen op radicalisering van individuele jongeren in de gaten houden en die zo nodig doorgeven aan de AIVD.
Het COT heeft geen aanwijzingen dat er in de regio Breda sprake is van moslimextremisme of georganiseerd extreem rechts. Het instituut constateert wel een toenemend religieus bewustzijn onder moslimjongeren. Vooral Marokkaanse jongeren zoeken op scholen vaker de confrontatie met Lonsdalejongeren, die meestal afkomstig zijn uit de kleinere gemeenten rond Breda.