Nederland en België wensen alleenrecht jeneverstook
LUXEMBURG (ANP) - Nederland wil dat jenever alleen gestookt mag worden in Nederland, België en enkele aangrenzende gebieden. Minister Veerman (Landbouw) heeft dat verzoek dinsdag naar voren gebracht bij collega’s van andere EU-landen.
Geen van zijn collega’s maakte tijdens de vergadering bezwaar. Het Nederlands plan gaat dus hoogstwaarschijnlijk door. Wel kwamen velen met eigen wensen voor zogeheten geografische bescherming. Zo wil Frankrijk bepaalde rum beschermen en somde Griekenland een lijstje speciale drankjes op.Behalve voor jenever moet het alleenrecht ook gelden voor likeuren en advocaat. De dranken zijn volgens Nederland typerend voor de Lage Landen. Buiten Nederland en België zou productie alleen mogen in de Franse departementen Nord en Pas de Calais, evenals in de Duitse deelstaten Noord-Rijnland-Westfalen en Nedersaksen.
Nederland kent enkele grote jeneverbranderijen, van oudsher in Schiedam. In België is dat Hasselt. Jenever bevat ten minste 35 procent alcohol, bij advocaat varieert het percentage tussen de 14 en de 18.
Jonge jenever is de meest gedronken sterke drank in Nederland: 170.000 hectoliter in 2005, volgens cijfers van het Productschap Dranken. Likeur (78.000 hectoliter) en advocaat (21.000 hectoliter) zijn wat minder populair.
Jenever ontstond in de middeleeuwen bij het zoeken naar medicijnen. De geneeskrachtige jeneverbes werd toegevoegd aan brandewijn. Tegenwoordig dient graan (graanjenever) of melasse uit de suikerindustrie als grondstof voor de alcohol van jenever.
De Finse minister Korkeaoja stelde dinsdag consumenten te willen beschermen tegen slecht gemaakte wodka. Wodka die niet is gemaakt van graan, aardappelen of suikerbieten is geen gewone wodka. Als de sterke drank is gebrouwen van andere grondstoffen, zoals aardbeien of druiven, moet het etiket dat vermelden. De meeste landbouwministers bleken voor het Finse voorstel te voelen.
Het plan lijkt in de praktijk echter vooral bedoeld om Russische en Amerikaanse concurrenten te dwarsbomen. Die gebruiken veelal fruit zoals aardbeien of druiven om de 40 procent alcohol in wodka te maken.
De Europese Commissie is het oneens met het wodkaonderscheid. Europees commissaris Fischer Boel verwacht juridische problemen met EU-regels en de wereldhandelsorganisatie WTO. Ze wil altijd de grondstof op het etiket melden. De commissaris bestrijdt ook dat er smaakverschillen zijn tussen wodka’s van verschillende grondstoffen. Ze nodigde de 25 ministers uit om eens een blinde smaakproef te komen doen.