Meerderheid Kamer steunt huurliberalisatie
DEN HAAG (ANP) - Minister Winsemius (VROM) mag van een krappe meerderheid in de Tweede Kamer doorgaan met het nieuwe huurbeleid. Toezeggingen van de VVD-bewindsman trokken maandag in een debat de fracties van CDA en LPF, die aarzelingen hadden, over de streep.
Winsemius stelde daarmee een van de speerpunten veilig van zijn afgetreden voorgangster Dekker. Hij borduurt verder op de maatregelen waarmee zij sinds haar aantreden in 2003 de stagnerende woningmarkt wilde aanpakken. Onderdeel is een liberaler huurregime. Dekker moest onder druk van CDA en D66 de plannen overigens meermalen bijstellen.Winsemius zegde onder meer toe dat al begin 2009 het nieuwe huurbeleid, dat op 1 januari 2007 ingaat, grondig wordt doorgelicht. Daarbij wil hij ook huurders en deskundigen van buitenaf betrekken. Hij kondigde ook aan dat hij woningcorporaties achter de broek zal zitten als ze te weinig bouwen.
„Geen luxe, maar noodzaak”, was Winsemius’ insteek op vragen van GroenLinks, dat met SP en PvdA vierkant tegen het vrijgeven van de huren van nog eens 20procent van de voorraad huurwoningen. Ook D66, als regeringspartij nog wel gewonnen voor de plannen, is er nu tegen.
PvdA-fractiespecialist Depla verwacht niet veel van de evaluatie. „Als we op 1 januari dit systeem invoeren, hebben we niet zo veel meer te evalueren”. Winsemius erkende dat. Niet alles is volgens hem terug te draaien. „Het raamwerk staat, maar je kan spanningen wegnemen. De wet is hier en daar best wel complex”.
Volgens Depla maakt de huurwet betaalbaar wonen op het platteland en rond grote steden voor grote groepen onbetaalbaar. Jongeren en starters trekken daardoor weg. Hij presenteerde een tegenvoorstel, met een verzoek dat onafhankelijk door te lichten en zolang de huurplannen op te schorten.
Een belangrijk twistpunt bleek de introductie van de WOZ-waarde als basis om te bepalen of een huurwoning tot de vrije sector moet behoren. LPF-Kamerlid Max Hermans uitte grote bezwaren tegen dit instrument.
Hij werd overtuigd door Winsemius’ toezegging aan commerciële verhuurders. Hermans vreest dat die afhaken en niet meer investeren in nieuwbouw als ze geen garantie krijgen dat de huren worden vrijgegeven. De VVD-minister zei dat daarover afspraken zijn te maken als gemeenten die in hun woonplannen hebben opgenomen. Ook voor het CDA volstond dat.
Het debat werd maandag niet afgerond. Op verzoek van de PvdA wordt het donderdagavond vervolgd. Volgende week dinsdag is daarna is de stemming over de huurwet voorzien.
VVD-woordvoerder Pieter Hofstra had niet veel woorden nodig om zijn steun te betuigen aan de plannen. Daarmee is Winsemius verzekerd van de steun van minstens 75 Kamerleden.