WTC-aanslag kost fiscus miljarden
De aanslag van 11 september op het World Trade Center kost New York zo’n 3,2 miljard euro aan belastingopbrengsten. Dat heeft de rekenkamer van het Congres (GAO) berekend in een dinsdag verschenen rapport. De stad en de staat lopen dit jaar elk 1,6 miljard euro mis, aldus het General Accounting Office.
Het tekort zal het komende jaar verder oplopen, waarbij de stad 1,4 miljard en de staat 4,2 miljard euro mist. De inkomstendaling wordt vooral veroorzaakt door een lagere opbrengst van de inkomstenbelasting.
De oorlog tegen terreur vereist ook dat de politie niet langer prioriteit geeft aan de strijd tegen de drugshandel. Dat zei de directeur van de Amerikaanse federale recherche (FBI), Robert Mueller, dinsdag.
Minister van Justitie John Ashcroft verklaarde eerder al dat de aandacht van de FBI meer naar de terreurbestrijding zal uitgaan. Volgens de minister heeft het samenwerkingsverband een lijst opgesteld met 54 grote drugorganisaties die als eerste aangepakt moeten worden.
Mueller stelde dat de FBI voortaan prioriteit zal geven aan het tegengaan van terreurdaden, aanvallen op computernetwerken en contraspionage. Ook het tegengaan van witteboordencriminaliteit zal een aandachtsgebied blijven, zo verklaarde Mueller.
„11 september dwong ons harde keuzes te maken”, zei Mueller. „Dat wil zeggen dat wij deelnemen aan de antidrugsstrijd, maar niet op de manier zoals in het verleden.”
Zo’n 400 FBI-agenten zullen van antidrugstaken worden gehaald en bij de terreurbestrijdingsdiensten worden geplaatst. De FBI heeft 11.300 agenten in dienst.
Een Algerijnse piloot die na de aanslagen van 11 september in de cel zat op verdenking van het trainen van de zelfmoorddaders, heeft gisteren gezegd een rechtszaak tegen de Amerikaanse federale recherche (FBI) en de Britse nationale recherche Scotland Yard te overwegen.
Lotfi Raissi, die vrijdag na maanden in een Britse cel naar zijn vaderland terugkeerde, verklaarde met zijn advocaten te overleggen over een rechtszaak tegen de diensten „die mijn reputatie en mijn carrière hebben vernietigd.”
Raissi werd 21 september op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten in Groot-Brittannië, waar hij woont, opgepakt. Volgens Washington was hij een van de belangrijkste verdachten.
Maar de uitleveringsprocedure tegen Raissi werd in april stopgezet nadat een Britse rechter oordeelde dat de Amerikaanse autoriteiten geen enkele bewijs hadden geleverd dat de 27-jarige piloot banden met terroristen had. Raissi was in februari al op borgtocht vrijgelaten.
Raissi, die verklaarde geen enkel contact te hebben met islamitische bewegingen in Groot-Brittannië, zei later dit jaar naar Londen te willen terugkeren.
In totaal houdt Groot-Brittannië negen mensen vast op verdenking van terreurconnecties zonder een aanklacht. Een Britse beroepscommissie voor immigratiezaken heeft gisteren geoordeeld dat dit discriminerend is.
De negen worden vastgehouden op basis van noodwetten die na 11 september zijn aangenomen. Het Home Office, het ministerie van Justitie en dat van Binnenlandse Zaken, verklaarde in beroep te gaan tegen het oordeel. Volgens het ministerie wil het oordeel niet zeggen dat de detentie onwettig is en worden de negen dan ook niet vrijgelaten.
Naar de mening van de commissie is het met name onredelijk dat buitenlanders wel zonder aanklacht vastgehouden kunnen worden, maar Britten niet.