Economie

Garnalenvissers bundelen krachten om te overleven

LEEUWARDEN (ANP) - De garnalenvissers in Nederland, Duitsland en Denemarken slaan de handen ineen om de malaise in de sector het hoofd te bieden.

17 October 2006 08:21Gewijzigd op 14 November 2020 04:12

De 400 Noordzeevissers uit de drie landen zitten financieel in de problemen door onder meer de lage prijs van garnalen en de hoge gasolieprijs.„De muizen liggen dood voor de kast”, aldus voorzitter Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond maandag. Woensdag gaan de vissers uit de drie landen vergaderen om zich te beraden over de toekomst.

Vrijdag werd al duidelijk dat het onrustig is in de garnalensector. Enkele vissers wilden niet langer voor garnalenbedrijf Heiploeg uit Zoutkamp werken, maar besloten hun product via de veiling aan te bieden. Daarop zegde Heiploeg het contract op met alle zestig aangesloten Nederlandse vissers.

De vissers vinden de prijs per kilo te laag die Heiploeg en Klaas Puul in Volendam, de twee grootste bedrijven in de garnalenhandel in Europa, betalen. Via de veilingen denken de vissers meer geld te kunnen vangen.

Ook willen de vissers af van de bestaande concurrentie in de sector.

Begin 2004 kregen de garnalenvissers een boete van 13,8 miljoen euro van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) omdat ze wekelijks een maximum aan vangst per schip afspraken. De boete van de NMa is inmiddels naar 6,2 miljoen euro teruggebracht, maar afspraken over vangsten zijn officieel uit den boze.

Rechtenstudent J. Klijn van de Universiteit Groningen stelde in 2005 al dat de boetes door de NMa en de daaropvolgende vrije markt de garnalensector kapot maken. Klijn beweert dat door de vrije markt overbevissing in de hand wordt gewerkt en de macht van de garnalenbedrijven te groot is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer