CDA baseert gezinsbeleid op wensen ouders
De kritiek van Peter Schalk op het gezinsbeleid van het CDA, vorige week op deze pagina, is onterecht, vinden Mirjam Sterk en Jan de Vries.
Het gezin is eindelijk ’hot’ in politiek Den Haag. Dat is pure winst. De afgelopen jaren kreeg het CDA wel eens het verwijt te veel voor gezinnen te willen doen. Nu ook partijen als PvdA en VVD het gezin hoog in het vaandel zeggen te hebben, kan er boter bij de vis komen. De komende jaren kan dan nog meer voor gezinnen worden gedaan. Daarbij is het jammer dat deze partijen de denkfout maken dat ze de overheid aan het hoofd van het gezin zetten. In hun plannen bepaalt de overheid, en niet de ouder, wat goed is voor een gezin met kinderen en welke keuzes er gemaakt moeten worden.Het CDA staat voor een gezinsbeleid waarin ouders zelf de verantwoordelijkheid hebben en de mogelijkheden krijgen om hun kinderen op te voeden en als gezin in de samenleving te staan. De kritiek die RMU-directeur Schalk hierop vorige week donderdag uitte, is onterecht en vraagt om een weerwoord.
Het eenzijdige beeld dat sommige partijen hebben van gezinsbeleid blijkt eruit dat ze het alleen maar hebben over gratis kinderopvang. Ten eerste is kinderopvang natuurlijk nooit gratis. Als je de kinderopvang gaat aanbieden als een basisvoorziening, zoals de PvdA wil, dan kost dat zo’n 6 miljard euro per jaar. Elk huishouden moet hiervoor duizenden euro’s aan belasting gaan betalen. Misschien nog wel onwenselijker is dat hiermee voor gezinnen wordt bepaald dat ze hun kinderen naar staatscrèches moeten brengen. Er is immers flink voor betaald. En dat terwijl de overgrote meerderheid van de ouders helemaal geen formele kinderopvang wil.
ChristenUnie
Het CDA vindt dat die keuze voor opvang bij de ouders hoort te liggen. Bij ’gratis’ kinderopvang kunnen alleen de rijke ouders het zich nog veroorloven om te kiezen voor een vorm van kinderopvang die bij hun eigen wensen aansluit. Overigens is het ook aardig om te onderstrepen dat dankzij de nieuwe wet die door dit kabinet is ingevoerd, op dit moment kinderopvang voor de lagere inkomens maar 0,33 euro per uur kost.
Voor het CDA is gezinsbeleid veel meer dan opvang alleen. Een gezinspartij kiest ervoor ouders te ondersteunen en hun de kans te geven zelf keuzes te maken voor hun gezin. Wij verhogen daarom de kinderbijslag en de kindertoeslag en zorgen ervoor dat mensen meer en langer ouderschapsverlof kunnen opnemen, om arbeid en zorg zo te kunnen combineren. Maar ook opvoedingsondersteuning of een gezinscoach kan voor veel ouders een welkome steun in de rug zijn.
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er één andere partij is die ook al jaren het gezin op de politieke agenda probeert te zetten. Dat is de ChristenUnie. Jammer genoeg richt deze partij zich steeds vaker vooral op gezinnen met een laag inkomen. Met haar voorstel voor een kindgebonden budget verdwijnt de kinderbijslag en wordt alle financiële ondersteuning voor gezinnen inkomensafhankelijk. Hierdoor is er feitelijk minder geld voor gezinnen met een middeninkomen, terwijl juist die dat hard nodig hebben. De eenzijdige keuze om alleen gezinnen met lagere inkomens te steunen, past eerder bij GroenLinks dan bij de ChristenUnie.
Heffingskorting
Wij staan voor een modern gezinsbeleid, omdat we als politiek moeten nadenken over de manier waarop we gezinnen de komende jaren het beste kunnen ondersteunen. Wat de afgelopen dertig jaar als norm gold, sluit vaak niet meer aan bij de wensen van gezinnen in de toekomst. Daarom kiezen wij bewust voor het geleidelijk afbouwen van de heffingskorting die mensen krijgen als één partner werkt en de ander thuiszit. Dit geldt alléén voor mensen die na 1972 zijn geboren en het gebeurt stapsgewijs over een periode van twintig jaar.
De reden om dit te doen is dat jonge gezinnen er steeds duidelijker en vaker voor kiezen dat beide partners gaan werken en dat arbeid en zorg worden gecombineerd. Als dit is waar jonge gezinnen voor kiezen, dan past het de overheid niet hen hiervoor financieel te benadelen en drempels voor jonge vrouwen op te werpen om te gaan werken. Doordat het CDA de kinderbijslag en de kinderkorting flink verhoogt, kunnen jonge ouders er nog steeds voor kiezen één partner te laten werken, terwijl de ander thuis zorgt. Tegenover de paar tientjes per maand minder aan heffingskorting, staan immers meer kinderbijslag en een hogere kinderkorting. De wensen en keuzevrijheid van ouders staan weer centraal.
Als Schalk zegt dat het CDA gezinnen niet voldoende bescherming biedt, zit hij er dus naast.
De auteurs zijn beiden lid van de Tweede Kamerfractie van het CDA.