Binnenland

Kamer stemt unaniem in met fregat voor Libanon

12 October 2006 18:43Gewijzigd op 14 November 2020 04:11

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer heeft donderdag unaniem ingestemd met het sturen van een Nederlands fregat naar Libanon. Nederland zal daar als bijdrage aan de vredesmacht van de Verenigde Naties schepen gaan controleren.

Het mandaat loopt tot eind augustus 2007, maar het kabinet sluit niet uit dat dit verlengd zal worden.
De ministers Bernard Bot (Buitenlandse Zaken) en Henk Kamp (Defensie) zijn blij met de brede instemming. Ze hadden voorgesteld een schip te sturen na een verzoek van de VN, Libanon en Israël. Aanleiding was de crisis deze zomer, toen Israël en de Hezbollah, die zich verschanst in het zuiden van Libanon, elkaar heftig bestookten. Inmiddels is er een bestand.Het eerste fregat, de Hr.Ms. van Galen, begint op 15 december aan de missie en zal eind februari worden afgelost door de Hr.Ms. van Speijk. Dit schip blijft daar zes maanden. De marineschepen, met elk 160 tot 180 man aan boord, moeten voorkomen dat de Hezbollah–beweging voorzien wordt van wapens.

Afgesproken is dat de missie rond de wisseling van de schepen geëvalueerd wordt. Het kabinet en de Tweede Kamer kunnen dan bekijken of de controles effectief genoeg zijn. De missie kan dan worden aangepast of zelfs stopgezet. Zowel het kabinet als de Kamer wil niet dat de Nederlandse schepen „gaan liggen dobberen” voor de kust.

De uitspraak van Kamp over mogelijke stopzetting na 2,5 maand leidde in de Kamer tot verwarring, omdat daaruit zou blijken dat het kabinet eigenlijk niet zoveel vertrouwen heeft in de missie. De ministers benadrukten dat ze dat wel hebben, maar meldden dat het bij deze missie om complexe afspraken gaat, ook met de Libanese regering. Ze moeten in de praktijk zien of die goed worden nageleefd. De Hezbollah heeft twee ministers in de regering zitten.

Tijdens deze Unifil–missie zal Nederland nauw samenwerken met de Duitse marine, die de leiding van de maritieme missie overneemt van de Italianen. De taak is verdachte schepen aan te houden, eventueel tot stoppen te dwingen en wapentuig in beslag te nemen. Ook kunnen ze een heel schip overdragen aan de Libanezen. De Libanese marine zelf houdt de strook binnen 6 kilometer voor de kust zelf in de gaten.

Volgens Kamp is het mogelijk dat Hezbollah de fregatten beschiet, maar dat is volgens hem niet slim. De Nederlandse schepen beschikken over goede verdedigingsmechanismen en zullen terugschieten, zei hij na het debat.

De fracties waren verder bezorgd over de landsgrens tussen Libanon en Syrië, omdat daar ook wapens gesmokkeld kunnen worden naar de Hezbollah. Minister Bot wees er echter op dat Syrië ook de VN–resolutie heeft omarmd en zijn best zal doen de afspraken over de intensieve grenscontroles na te leven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer