„Na maanden van rust komt gevaar dichtbij”
TARIN KOWT - In Kamp Holland in het Afghaanse Uruzgan zijn zondagavond twee raketten neergekomen, waarvan er een ontplofte. „Het kwam als een grote verrassing, want het is in de drie maanden dat de Nederlanders hier zijn, steeds rustig geweest”, meldt journaliste Bette Dam vanuit het kamp.
Dam was van het gepantserde perskantoor op weg naar haar slaapplek, een container, toen in de buitenste ring van het kamp een explosie plaatsvond. „Het is vijf minuten lopen naar mijn slaapkamer en ik was net halverwege. Na die harde knal ben ik gebukt verder gerend en zo snel mogelijk m’n container ingedoken.Even later keek ik weer naar buiten om te zien wat er gebeurde. Er liepen allerlei mensen met helmen op. In het straatje met containers waar ik zit, verblijven nogal wat personeelsleden van het militaire hospitaal van Kamp Holland, dus die zijn snel stand-by.”
Na de aanval ging direct een zoekteam de poort uit om de raketinslagen te lokaliseren. „Ik heb ook gezien dat er een helikopter rondvloog. De daders zijn echter niet gepakt. De strijders zijn vaak niet als zodanig herkenbaar en hebben ook niet het woord taliban op hun voorhoofd staan.”
De projectielen kwamen uit noordoostelijke richting. Niemand raakte gewond tijdens de aanval. Het ging waarschijnlijk om twee 107 millimeterraketten. De eerste was een blindganger en om kwart voor elf zondagavond plaatselijke tijd volgde een projectiel dat wel ontplofte.
De raketten, die in de duisternis werden afgevuurd, hebben geen schade aangericht.
In het kamp bevinden zich verschillende bunkers, waarin de ruim duizend Nederlandse soldaten bij een aanval kunnen schuilen.
De soldaten reageerden rustig op de aanval. „Het is militairen misschien eigen, maar ze stonden algauw weer stoer een sigaretje te draaien. Bovendien hebben veel militairen ook op Kandahar Airfield gezeten, hier 100 kilometer vandaan. Op dat kamp slaan bijna dagelijks raketten in. Toch hakt het er hier behoorlijk in. Na maanden van rust is dit de eerste keer dat het gevaar zo dichtbij komt.”
Er zijn geen extra veiligheidsmaatregelen aangekondigd. „We hoeven niet constant kogelvrije vesten te gaan dragen”, zegt Dam. „De lichtdiscipline blijft van kracht. Dat betekent onder meer dat na het vallen van de duisternis in het kamp alles donker moet zijn.”
Voor de duizend Nederlandse militairen zijn de aanslagen wel een soort check-up, zegt Dam. „Ze kunnen zo nagaan hoe er gereageerd wordt op dit soort omstandigheden. En of het kamp klaar is om snel te reageren op een dergelijke aanval.”