Binnenland

Oogje dicht in strijd tegen hennepkweek

HORST - Met een hennepkwekerij bindt Limburg de strijd aan met illegale hennepkweek. Met het groene goud is grof geld te verdienen. „Elk wietplantje is er één te veel.”

6 October 2006 22:05Gewijzigd op 14 November 2020 04:10
HORST – Een politieagente geeft uitleg over de werkwijze in een hennepkwekerij. De hoofdofficier van justitie heeft toestemming gegeven om tijdens een consumentenbeurs in Horst dertig wietplantjes te laten kweken in een professionele kwekerij. Limburg w
HORST – Een politieagente geeft uitleg over de werkwijze in een hennepkwekerij. De hoofdofficier van justitie heeft toestemming gegeven om tijdens een consumentenbeurs in Horst dertig wietplantjes te laten kweken in een professionele kwekerij. Limburg w

Acht felle lampen zetten de groene planten in een oranje gloed. De wanden van de kwekerij zijn dichtgeplakt met zwart landbouwplastic. Achterin zorgt een ventilator voor wat verkoeling. „Wat stinkt dat gerei”, zegt een Limburger vies. „Dit is hetzelfde spul dat mijn zoon op zijn kamer heeft.”Gemeentebesturen, de politie, woningbouwverenigingen, elektriciteitsbedrijven en een boerenorganisatie in Limburg slaan de handen ineen. Op de consumentenbeurs Hiltho in Horst informeren zij het grote publiek over de risico’s van illegale hennepteelt. Met een professionele kwekerij in een grote zeecontainer.

Een weeïge lucht waaiert uit over de beursvloer. „Als je deze stank eenmaal hebt geroken, vergeet je die nooit weer”, verzekert projectleider Theo Dieleman van ”Het Groene Goud”. „We hopen dat burgers ons daarmee helpen bij het opsporen van illegale kwekerijen in hun omgeving.”

Limburg weet wat drugsoverlast is. Elk jaar brengen 1,5 miljoen drugstoeristen een bezoek aan Maastricht, Heerlen en Kerkrade. Sommigen hebben er een reis van 900 kilometer voor over om in de „narcostaat van Nederland” een joint te roken. „We hebben zo veel buitenland rond Limburg”, verzuchtte commissaris van de Koningin Frissen vrijdag in de kwekerij. „Er grenst maar een klein stukje aan Nederland.”

De illegale hennepteelt vormt een zware belasting voor de politie in Limburg. De kweek groeit gestaag. Kwekers verleggen hun werkterrein van de stad naar het platteland. Leegstaande loodsen en stallen in Limburg zijn populair. Evenals in Groningen en Drenthe. Een lagere pakkans en een groot vloeroppervlakte dragen bij aan de verhuizing van de criminele activiteiten.

Kwekers verdienen grof geld aan het groen. De oogsten van één wietplantje kunnen een slordige 60 euro opbrengen. Bij 8000 plantjes slaat de teller door naar een kleine 500.000 euro. „De belangen zijn groot”, zegt Dieleman. Boeren worden volgens hem regelmatig bedreigd om geen melding te maken van illegale kwekerijen: „Ik weet waar je kinderen op school zitten.”

”Het Groene Goud” wijst op de gevaren van illegale teelt. De projectleider somt op: „Als de woningbouwvereniging bij een huurder meer dan vijf plantjes aantreft, wordt hij zonder pardon op straat gezet. Elektriciteitsbedrijven leggen bij constatering van illegale stroomaftap naheffingen op van 10.000 tot 18.000 euro. Uitkeringsinstanties trekken uitkeringen in als blijkt dat telers veel hebben bijverdiend.” Bovendien stelt het openbaar ministerie strafrechtelijke vervolging in. „Je zet heel wat op het spel.”

Een werkende wietplantage tussen de stofzuigers, meubels en toiletartikelen van een huishoudbeurs kan mensen ook op verkeerde ideeën brengen. Een agent: „Sommige mensen hebben er inderdaad moeite mee dat de politie dit doet.” Gedeputeerde Vestjens, portefeuillehouder Veiligheid in Limburg: „Ik ga uit van het goede van de mens. Deze kwekerij heeft juist een educatieve waarde.” Projectleider Dieleman: „We wijzen het publiek juist op de risico’s.”

De wietplanten zijn afkomstig van een inval. Voor de beurskwekerij hebben de Limburgers speciaal toestemming moeten vragen. De hoofdofficier van justitie heeft groen licht gegeven voor 30 plantjes. Op de beursvloer staan er echter 42. De vijf, zes aanwezige agenten treden niet op. „We kijken niet op een paar plantjes.” De gedeputeerde ligt er ook niet wakker van. „We knijpen een oogje dicht. Dan zie je er nog maar 21.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer