Doodseskaders actief in ziekenhuizen Irak
BAGDAD - Veel Iraakse ziekenhuizen en mortuaria zijn in handen van een groepering die met doodseskaders actief is.
De ziekenhuizen zijn commandoposten van het door Muqtada al-Sadr geleide Mahdileger. Die doden soennitische patiënten en slepen sommigen uit hun bed. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CBS woensdag uit een geheim Amerikaans rapport.Het rapport van de Amerikaanse veiligheidsdiensten schetst een ijzingwekkend beeld van de praktijken van de doodseskaders in de gezondheidscentra. De milities zouden daar gegijzelden vasthouden, martelen en executeren. Ambulances zouden worden gebruikt om gegijzelden en illegale wapens te vervoeren.
De Iraakse minister van Volksgezondheid, Ali al-Shameri, zelf een aanhanger van Al-Sadr, ontkent de aantijgingen. „Je zult alleen artsen, verpleegkundigen, apothekers en laboratoriumpersoneel tegenkomen en niets anders.”
Ook de lijkhuizen zijn volgens het rapport in handen van het Mahdileger. „Een man kwam zijn vermoorde broer naar het mortuarium brengen. Ze vroegen hem of hij wist wie de moordenaars waren. Toen hij ja zei, schoten ze hem ter plekke neer”, vertelde een anonieme medewerker van een lijkenhuis aan CBS.
Meer dan 80 procent van het ziekenhuispersoneel zou inmiddels zijn vervangen door aanhangers van het Mahdileger.
De Iraakse regering heeft een complete politiebrigade gedemobiliseerd omdat die banden zou hebben met sektarische doodseskaders. Dat hebben de Amerikaanse strijdkrachten woensdag bekendgemaakt. Een zware aanslag in Bagdad op een konvooi van het ministerie van Industrie kostte woensdag aan zeker 21 mensen het leven. Bijna honderd anderen raakten gewond.
De Amerikaanse generaal William Caldwell liet weten dat de op non-actief gestelde politiebrigade is overgebracht naar een Amerikaanse basis, waar zij opnieuw zal worden opgeleid. De circa duizend leden hadden de gevreesde doodseskaders die dagelijks tientallen slachtoffers maken in Bagdad, moeten bestrijden. In plaats daarvan zouden zij hen juist hebben geholpen.
Premier Nuri al-Maliki heeft de beslissing dinsdag genomen. De regeringsleider staat onder toenemende druk om een einde te maken aan het aanhoudende geweld tussen sjiitische en soennitische moslims. De brigade opereerde in een wijk in het noordwesten van de hoofdstad Bagdad, waar de autoriteiten volgens Caldwell maar geen vat krijgen op het bloedige geweld.
Ook andere brigades van de nationale politie worden onderworpen aan een onderzoek, aldus de Amerikaanse generaal. Veel van die eenheden zijn inderhaast gevormd in 2004 en 2005 om te voldoen aan de toenemende vraag naar ”blauw op straat”. Indien nodig zullen de Amerikanen ook deze brigades aanvullende training geven.
Politiek leiders legden woensdag de laatste hand aan een plan om een einde te maken aan het sektarische geweld. Door samenwerking tussen sjiitische en soennitische politici en geestelijk leiders in buurtcomités, moet de veiligheid worden verbeterd en de eenheid worden versterkt. Eerdere pogingen van de regering om het bloedvergieten te stoppen liepen op niets uit.
De aanslag op het konvooi van het ministerie van Industrie vond plaats in het district Karrada van de christelijke wijk Camp Sara. In een kort tijdsbestek ontploften in die buurt drie zware bommen. Er vielen minstens 21 doden en vele tientallen gewonden. Minister Fawzi al-Hariri zat op het moment van de aanslag niet in een van de auto’s. Onder de doden waren wel drie van zijn beveiligers.