Remkes: Pak agressie tegen hulpverleners aan
DEN HAAG (ANP) – Minister Remkes van Binnenlandse Zaken wil nog voor de verkiezingen op 22 november een actieprogramma presenteren voor de aanpak van geweld tegen hulpverleners en anderen die werken in de publieke ruimte. De bewindsman overlegt met gemeenten, andere werkgevers en brancheorganisaties over een uniforme reactie op dergelijke incidenten, zei zijn woordvoerder maandag.
Directe aanleiding is een incident afgelopen weekeinde in het uitgaanscentrum van Vlaardingen. Daar belaagde een grote groep mensen twee ambulancebroeders. Er moesten vijftig politieagenten aan te pas komen om het tweetal te ontzetten. Twee agenten raakten lichtgewond.Het is niet de eerste keer dat ambulancepersoneel slachtoffer wordt van fysiek of verbaal geweld. Dit jaar werden al vier keer ambulancebroeders mishandeld of bedreigd terwijl zij hun werk probeerden te doen. „De maat is vol", zei directeur Koos Reumer van de brancheorganisatie AmbulanceZorg Nederland maandag. Hij pleitte voor snellere vervolging van daders en hogere straffen.
AmbulanceZorg Nederland wil ook een voorlichtingscampagne over het werk van hulpverleners met als motto: ’Wij zijn er voor u. Mogen we ook op u rekenen?’ Het gaat daarbij niet alleen om ambulancepersoneel, maar ook om bijvoorbeeld de politie en de brandweer, aldus Reumer.
Ook de FNV–vakbonden Abvakabo en Bondgenoten pleiten voor een stevigere aanpak van geweld tegen hulpverleners en voor een voorlichtingscampagne om het publiek te doordringen van het belang van het werk dat hulpverleners doen. Volgens een woordvoerster van de Abvakabo is er sprake van een maatschappelijk probleem dat de laatste tijd alleen maar groter lijkt te worden.
De bonden vinden dat geweldplegers beter moeten worden geregistreerd en dat zij zwaardere straffen moeten krijgen. Nu durft ambulancepersoneel vaak geen aangifte te doen omdat de indruk bestaat „dat er toch niks mee gebeurt en dat de dader wel weet wie er aangifte heeft gedaan", aldus een woordvoerder van Bondgenoten.
De CNV Bedrijvenbond pleitte voor standaard politiebegeleiding voor ambulances, maar de FNV–vakbonden en AmbulanceZorg Nederland zijn daar niet voor. De aanwezigheid van de politie kan ook agressie oproepen, waarschuwen zij. Het Nederlands Politie Instituut liet bovendien maandag weten dat het niet haalbaar is structureel met elke ambulance een surveillancewagen mee te sturen.