Economie

Varkenshouders laten MPA-varkens afmaken

De eigenaars van 27 bedrijven met varkens die voer met het hormoon MPA hebben gehad, hebben vrijdag besloten hun varkens te laten doden en het vlees te laten vernietigen. Het gaat om ten minste 50.000 varkens, zo heeft land- en tuinbouworganisatie LTO-Nederland naar buiten gebracht.

ANP
26 July 2002 21:22Gewijzigd op 13 November 2020 23:43

Het is te duur voor de varkenshouders om de dieren een voor een te laten testen op MPA. Bovendien weigeren veel supermarkten het vlees van deze bedrijven. Dat laatste is een doorn in het oog van de varkenshouders, stelde voorzitter W. van Gemert van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders vrijdag. Volgens hem zijn de varkenshouders zelf best bereid op te draaien voor de kosten van tests. „Als de kosten van de tests voor onze rekening komen is dat geen probleem, maar we moeten wel kopers hebben voor ons vlees.”

Als de kosten van de test nu de enige reden waren geweest om het vlees te vernietigen, dan hadden de varkenshouders wel gewacht totdat de MPA vanzelf uit hun dieren was verdwenen, zegt de vakbondsvoorzitter. „Maar het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel weigert domweg het vlees af te nemen, ook als dat goed door de test komt.”

Deskundigen uit de EU-lidstaten in het Permanent Comité voor de Voedselketen (PCV) stelden de varkenshouders woensdag voor de keuze om alle dieren te laten testen of het vlees te laten vernietigen. Vrijdag kwam de sector in een overleg met het ministerie van Landbouw tot de conclusie dat testen geen optie was. De tests kosten 200 euro per stuk, waardoor slacht niet rendabel is.

Minister Veerman van Landbouw zal de kosten voorfinancieren, zo had hij donderdag al laten weten. De varkenshouders kunnen de kosten niet zelf dragen. Zij hebben al schade geleden omdat hun bedrijven al een maand dichtzitten.

Met de regeling wil Veerman varkenshouders voor een faillissement behoeden en de sector levensvatbaar houden. De regeling geldt alleen voor „bonafide bedrijven”, zei hij vrijdag in een toelichting. Het ministerie moet het geld wel terughebben. Het is nog niet bekend hoe groot de schade is.

LTO-Nederland wil bekijken of de schadevergoeding die ze probeert te krijgen van de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de besmetting van het veevoer, kan worden gebruikt om de kosten van het schandaal te compenseren. Als dat niet lukt, vormen het Productschap Diervoeder en het Productschap Vee en Vlees een noodfonds. Mengvoerbedrijven en veehouders draaien dan via heffingen op voor de kosten.

De bedrijven die hun varkens laten vernietigen hebben zwaar vervuild veevoer gehad. Duizenden andere bedrijven hebben ook voer gekregen waar MPA in zat, maar in lichtere doses. Hier halen de leveranciers het voer weer op. Varkens van deze bedrijven kunnen naar de slacht als zij zeven dagen lang schoon voer hebben gehad. Met steekproeven wordt gecontroleerd of deze dieren geen sporen van MPA vertonen.

Voor de getroffen varkenshouders heeft het ministerie van Landbouw een telefonisch loket (0800-2233322) ingericht, waar zij terechtkunnen voor informatie. Het LNV-loket is vandaag en morgen nog open.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer