Onrustige week voor financiële markten
De financiële markten hebben wederom een onrustige week achter de rug. Woensdag zakte de AEX-index zelfs even richting de 300 punten. Donderdag volgde echter een fors koersherstel, voornamelijk gedreven door de financials, die eerder in de week nog hard werden getroffen. Hoopgevend was dat de beurs die middag niet negatief reageerde op de tegenvallende cijfers over de orders voor duurzame goederen in de Verenigde Staten.
De week begon maandag met een winstwaarschuwing van Aegon. De verzekeraar verwacht dat de nettowinst in 2002 circa 30 tot 35 procent lager zal uitkomen dan eerder werd verwacht. Voornaamste oorzaken zijn hogere dotaties aan de voorzieningen en de dollarontwikkeling. Stroeve kan zich niet aan de indruk onttrekken dat de nieuwe topman Don Shepard schoon schip heeft willen maken door nu een grote last te nemen. Operationeel ligt Aegon op schema en het zou zonder deze extra voorzieningen waarschijnlijk de oude winstdoelstelling hebben gehaald.
Dinsdag kwam weer een financiële instelling met waarschuwende woorden. Ditmaal was het de beurt aan bankverzekeraar Fortis. De forse dalingen op de internationale aandelenbeurzen zullen mogelijk een grote negatieve invloed hebben op de resultaten van de verzekeringsactiviteiten. De waarde van de aandelenportefeuille ligt onder de aankoopprijs, en ongerealiseerde verliezen dienen ten laste te worden genomen van het operationeel resultaat. De oude winstdoelstelling voor 2002 (12 procent operationele winstgroei) kan nog slechts gehaald worden indien de beurzen sterk herstellen.
Woensdag was Akzo Nobel het derde AEX-fonds deze week dat zijn winstverwachtingen voor 2002 neerwaarts bijstelde. Waar het chemie- en farmaconcern eerder rekende op een hogere winst dan in het recordjaar 2000 werd behaald, verwacht het management nu dat de winst lager zal liggen dan in 2001. Van de divisies presteerde Coatings opmerkelijk goed, was het afgelopen kwartaal voor Chemie zoals verwacht moeilijk, maar stelde Pharma teleur.
DSM kon donderdag positief nieuws melden. Het chemieconcern zag de winst in het tweede kwartaal onverwachts stijgen en rekent voor het gehele jaar op een winststijging van 10 tot 20 procent.
Naast de publicatie van cijfers kwam de telecomsector in het nieuws door het besluit van Telefónica om haar UMTS-activiteiten in Duitsland te staken. De kwartaalcijfers van Telefónica waren conform de verwachting. De omzetgroei van BT Group viel licht tegen, maar de nettowinst was conform verwachting. Tegenvallend bij de omzetcijfers van France Télécom was de omzetdaling bij de vastelijnactiviteiten in Frankrijk.
De cijfers van de Franse technologiefondsen Alcatel en Cap Gemini Ernst & Young waren weinig verrassend, al meldde de laatste wel hoger dan verwachte eenmalige lasten. Alcatel stelde echter nog geen herstel in haar afzetmarkten waar te nemen. Vanwege de aanhoudende dalingen op de beurzen komt ook de winstdoelstelling van bankverzekeraar ING steeds meer in het geding. Stroeve houdt ook hier rekening met een winstwaarschuwing.
Komende maandag zal de Vodafone Group enig inzicht geven in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar. Vier AEX-genoteerde ondernemingen zullen komende week hun halfjaarcijfers rapporteren. Woensdag is het de beurt aan Unilever. Stroeve verwacht een flinke stijging van de winst per aandeel, gedreven door synergievoordelen uit de Bestfoods-acquisitie, het lopende Path-to-Growth-reorganisatieprogramma en lagere financieringslasten als gevolg van het verkopen van niet-kernactiviteiten.
Vedior presenteert aanstaande woensdag haar resultaten over het tweede kwartaal, Van der Moolen volgt donderdag. Op diezelfde dag komt Koninklijke Olie met halfjaarcijfers naar buiten. Ten slotte volgt kantoorbenodigdhedengroothandel Buhrmann vrijdag met haar cijfers.
Ook macro-economisch gebeurde er de afgelopen week het een en ander. Dinsdag maakte het CBS bekend dat het vertrouwen onder de Nederlandse consumenten wederom verder was gedaald. De index voor het consumentenvertrouwen daalde in juli voor de zesde maand op rij, tot -24. Dit is 3 punten lager dan in juni. De index is het afgelopen jaar met maar liefst 23 punten gedaald en nadert het vorige dieptepunt van -27 tijdens de periode van economische neergang in 1993. De koopbereidheid van de Nederlandse consument daalde zelfs naar het laagste niveau sinds 1985.
Vooralsnog doet de consument niet wat hij zegt en worden ondanks de sombere gemoedstoestand geen uitgaven uitgesteld. Van belang voor de bestedingen is vooral de werkloosheid. Consumenten beginnen pas werkelijk minder te besteden als zij hun baan dreigen te verliezen. Zolang de werkloosheid in Nederland op dit lage niveau blijft, is Stroeve niet bang voor een massale ’kopersstaking’ van de Nederlandse consument.
Komende dinsdag wordt de week geopend met nieuwe cijfers over het consumentenvertrouwen (Conference Board) in de Verenigde Staten. De markt werd vrijdag nog negatief verrast bij de publicatie van het voorlopige cijfer over de maand juli door de University of Michigan. Afgelopen week werd dit cijfer weer substantieel opwaarts herzien. Voor het cijfer van de Conference Board wordt ook een lichte afname tot 103 verwacht.
Donderdag komt de Europese Centrale Bank weer bijeen voor een nieuw rentebesluit. Een renteverhoging wordt niet verwacht en de onrust op de financiële markten zal voor de ECB nog geen aanleiding zijn om het monetaire beleid te verruimen. De inflatie in Europa bevindt zich sinds lange tijd weer onder de bovenkant van de doelstellingszone en de druk voor een verhoging van de rentetarieven is dan ook langzaam weggeëbd.
Deze rubriek komt tot stand in samenwerking met Effectenbank Stroeve.