VVD: Extra taalles voor peuter
DEN HAAG - De VVD wil voorschoolse educatie verplicht stellen voor kinderen met een taalachterstand.
Dat bleek woensdagmorgen uit de bijdrage van VVD-fractievoorzitter Rutte aan de algemene beschouwingen. Hij wil dat alle kinderen voor hun derde verjaardag op het consultatiebureau een verplichte taaltest ondergaan. Peuters die onvoldoende scoren moeten naar de voorschoolse educatie om daar spelenderwijs het Nederlands te leren, aldus Rutte.De consequentie van het voorstel van Rutte is dat de leerplicht voor sommige leerlingen naar drie jaar moet. Verlaging van de leerplicht ligt gevoelig in politiek Den Haag. De Tweede Kamer stemde vijf jaar geleden in met verlaging van vijf naar vier jaar, maar de huidige minister van Onderwijs, Van der Hoeven, trok de wet kort na haar aantreden in 2002 in.
De algemene politieke beschouwingen, die vanmorgen begonnen en morgen worden voortgezet, hadden veel weg van een ordinair verkiezingsdebat. Zo steggelden coalitie en oppositie over de AOW, de no-claim in de zorg en de al dan niet gemaakte vorderingen in de integratie van allochtonen, waarbij verwijzingen naar verkiezingsprogramma’s even vaak de revue passeerden als verwijzingen naar de Miljoenennota.
Vooral oppositieleider Bos hekelde het „eeuwige zoet-zuurverhaal” van het kabinet. „Na het zuur zou het zoet komen. Het is de grootste gebroken belofte van dit kabinet. Gezinnen hebben in de afgelopen jaren 9 miljard ingeleverd en krijgen nu een kleine 2 miljard terug. Dat is niet zoet, dat is bitter.”
Het CDA kwam vandaag met het voorstel de WAO-uitkering voor volledig arbeidsongeschikten al vanaf 1 januari dit jaar met terugwerkende kracht omhoog te doen van 70 naar 75 procent van het laatstverdiende loon. Het voorstel wordt gesteund door de VVD en vermoedelijk ook door een groot deel van de oppositie.
Bij de herziening van de WAO was afgesproken dat de uitkeringen voor mensen die helemaal niet meer kunnen werken, pas volgend jaar zouden stijgen, op voorwaarde dat het aantal nieuwe arbeidsongeschikten zou dalen tot minder dan 25.000 per jaar. Het CDA wil dat moment dus naar voren halen. Hoe de fractie het plan wil betalen, is nog niet duidelijk.
De ChristenUnie wil dat het kabinet extra geld uittrekt om de koopkracht van onder meer chronisch zieken en gehandicapten te verbeteren. Ook wil de partij meer gerichte lastenverlichting om de kansen van ouderen en jongeren op de arbeidsmarkt te vergroten, zo bleek vandaag uit de tegenbegroting die de fractie bij de algemene beschouwingen presenteerde.
Voor extra koopkrachtondersteuning is volgens de partij 200 miljoen euro extra nodig, voor lastenverlichting bijna 400 miljoen.
Rouvoet stelt voor schoolverlaters of ex-studenten na minstens een halfjaar vrijwilligerswerk een belastingkorting van 1000 euro te geven in de daaropvolgende vijf jaar.
SGP-fractievoorzitter Van der Vlies moedigde het kabinet aan de discussie over waarden en normen „overtuigd en overtuigend te vervolgen.” Volgens hem blijkt uit de steeds vaker geuite gedachte dat er een recht zou bestaan om anderen te kwetsen hoe noodzakelijk zo’n debat over waarden en normen is. De SGP’er betreurt het dat het kabinet zo weinig vaart heeft gemaakt met de evaluatie van de abortuswet.