Binnenland

Een hunebed bouwen kost veel denkwerk

Hunebedbouwers deden er enkele duizenden jaren geleden maar liefst een eeuw over om een grafmonument op te richten. Anno 2002 denken scouts in het Drentse plaatsje Borger hetzelfde karwei in tweeënhalve week te klaren. En als het even kan zonder gebruik van moderne machines. „De meeste tijd gaat zitten in het uitdenken van methoden om effectief te werken.”

26 July 2002 19:07Gewijzigd op 13 November 2020 23:43
BORGER - Anno 2002 denken scouts in het Drentse plaatsje Borger in tweeënhalve week een hunebed te bouwen. Als het even kan zonder gebruik van moderne machines. En dat terwijl de zwaarste zwerfkei van het gevaarte 9 ton weegt. - Foto ANP
BORGER - Anno 2002 denken scouts in het Drentse plaatsje Borger in tweeënhalve week een hunebed te bouwen. Als het even kan zonder gebruik van moderne machines. En dat terwijl de zwaarste zwerfkei van het gevaarte 9 ton weegt. - Foto ANP

Kreunend trekt een groep van zo’n dertig mensen aan een tweetal dikke touwen. De uiteinden zijn geslagen om een 9 ton zware zwerfkei. „De grootste van dit hunebed”, zegt bouwcoördinator Olaf Haverink. Boven op de enorme steen geeft hij met gekleurde vlaggen aan wat de bedoeling is. Rood is stoppen, geel de lijn strak houden en groen trekken zo hard als je kunt. Na een paar pogingen om de steen van zijn plaats te krijgen, houdt de groep het voor gezien. Langer proberen hoeft ook niet: het was alleen om de fotograaf tevreden te stellen.

Tijdens het evenement ”Gathering Stones” in het Drentse dorpje Borger wordt tot 11 augustus hard gewerkt aan de bouw van een grafheuvel uit de tijd van de trechterbekervolken. Het idee om een hunebed te bouwen is spontaan geboren, zegt Haverink. „We willen gewoon eens kijken of het technisch mogelijk is om slechts met gebruik van menskracht zoiets te maken.”

Dat blijkt niet zo’n probleem. Een groep van dertig man heeft deze week de grootste zwerfkei over een afstand van tientallen meters voortgetrokken. Daar ging echter wel het nodige geëxperimenteer aan vooraf. Haverink: „We hebben bijvoorbeeld ontdekt dat het aan elkaar knopen van touwen een trekkrachtverlies van 40 procent oplevert. Om dat te voorkomen vlechten we nu de touwen in elkaar. Bovendien vervoeren we de keien op een soort slede van spoorbielzen. Die rollen we over een aantal boomstammen voort. De slede verdeelt het gewicht, waardoor het rollen veel makkelijker gaat.”

Op dit moment is het rustig op het festivalterrein van Gathering Stones. Er is een informatiemarkt en kinderen worden op allerlei manieren beziggehouden. Met archeologisch in de bodem snuffelen bijvoorbeeld, en met pottenbakken. Het slepen van stenen is niet de hele dag door te zien, vertelt Haverink. „We zijn lang bezig met voorbereidingen om alles zo effectief mogelijk te laten verlopen. Zo denken we er nog over na hoe we de keien weer van de slede af moeten krijgen als ze op hun plaats liggen.”

Dat de bouwers alles zelf moeten bedenken is niet vreemd, zegt Rolf Venema van het Hunebed Informatie Centrum in Borger. Hij bemant een standje op het festivalterrein. „Het is puur giswerk hoe er zo’n 5000 jaar geleden gebouwd werd. Wat we van die tijd weten hebben we vooral te danken aan bodemvondsten. Dat er op een Drentse pot dezelfde vingerafdrukken werden gevonden als op een soortgelijk exemplaar in Engeland, duidt bijvoorbeeld op de aanwezigheid van handelsroutes.”

Aan de rand van de bouwplaats zijn scouts inmiddels druk in de weer met het slaan van palen. Een enorme hamer beukt keer op keer op de uiteinden ervan. Haverink: „Dat hoort bij de voorbereidingen. Aan de palen komen straks touwen. Die moeten voorkomen dat een steen die op het hunebed gerold wordt, er weer afkomt. Puur een kwestie van veiligheid, want je moet er niet aan denken wat er gebeurt als er iemand onder komt. En natuurlijk zou het ook jammer zijn van het vele werk. Je werkt je tenslotte niet in het zweet om vervolgens de steen met dezelfde gang weer van het hunebed af te zien rollen.”

Gathering Stones is tot 11 augustus te bezoeken op het terrein achter camping Hunzedal in Borger. Zie ook www.gatheringstones.org

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer