No-claim in de zorg per direct afschaffen
Het CDA moet de no-claimregeling in de zorg per 1 januari 2007 afschaffen. Ook het verplicht eigen risico moet van de baan. Op die manier kan het CDA de beloften van solidariteit en minder regels waarmaken, aldus Gerrie Abrahamse en Dick Corporaal.
Zo duidelijk als het CDA is over de AOW, zo onduidelijk is het over de zorg. Duidelijk is dat het CDA kostenbeheersing in de zorg centraal stelt. Anders, zo stelt het partijprogramma, komen het zorgstelsel en de solidariteit onder grote druk te staan. Het CDA wil pas in 2008 van de no-claim af. Maar waarschijnlijk komt daar dan een verplicht eigen risico voor terug.Dat is jammer voor een partij die solidariteit hoog in het vaandel heeft en die kiest voor minder regels. Wat ons betreft moet het CDA nu stelling nemen voor afschaffing van de no-claimregeling per 1 januari 2007.
De onrechtvaardige no-claimregeling in de zorg is in 2005 ingevoerd. De regeling houdt in dat iedereen meer premie betaalt, zodat mensen die gedurende een jaar geen of weinig gebruik hebben gemaakt van de gezondheidszorg na afloop 255 euro terug kunnen krijgen van hun verzekering. De regeling bevoordeelt niet alleen gezonde mensen boven zieke, maar zorgt ook voor een flink stuk administratie.
Het CDA stelt in zijn conceptverkiezingsprogramma 2006 dat na de voorgenomen evaluatie van de Zorgverzekeringswet de definitieve afweging plaatsvindt of de no-claim in de zorg ingeruild moet worden voor een verplicht eigen risico. Inmiddels is duidelijk dat de politiek, inclusief het CDA, pas vanaf 2008 de no-claim wil afschaffen. Dat betekent in 2007 een fors nadeel voor ouderen en chronisch zieken, die bijna nooit in aanmerking komen voor teruggave van de no-claim.
Maar na 2008 wordt het niet veel beter. Dan krijgen wat de grootste regeringspartij betreft chronisch zieken en ouderen te maken met een vergelijkbaar slechte regeling, namelijk het verplicht eigen risico. Ook hier zullen dezelfde kwetsbare groepen onevenredig zwaar door getroffen worden. Omdat het CDA erover weigert na te denken om van 65-plussers met een bovengemiddeld pensioen op termijn een kleine bijdrage te vragen voor de financiering van de AOW, moeten de bezuinigingen nu elders plaatsvinden: in de zorg. Vanuit het oogpunt van rechtvaardigheid is dat een bedenkelijke keuze.
Solidariteit
Het CDA moet naar onze mening echt kiezen voor solidariteit waar het gaat om dit facet van het nieuwe zorgstelsel. Dit betekent dat wanneer men kiest voor eigen betalingen, dit niet meer dan evenredig op het bordje van chronisch zieken en ouderen gelegd mag worden. In de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) kennen we een systeem van inkomensafhankelijke eigen bijdragen. Wellicht kan dit ook binnen de nieuwe zorgverzekeringswet ingevoerd worden. Dan maakt het CDA een duidelijke keuze: kostenbeheersing met oog voor solidariteit.
De auteurs zijn respectievelijk beleidsmedewerker en voorzitter van de Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB).