Binnenland

Weerstand tegen windmolens Ridderkerk

RIDDERKERK - Windmolens tot een hoogte van 120 meter moeten Ridderkerk voorzien van groene stroom. Omwonenden en glastelers verzetten zich. Ze vrezen geluidshinder, horizonvervuiling en schade aan het gewas. „Ik kwam hier wonen voor het landelijke karakter.”

Jaap Kanters
26 September 2006 08:44Gewijzigd op 14 November 2020 04:08

„Waarom in mijn achtertuin?” vraagt groenteteler J. de Weerdt aan de Voorweg in het Ridderkerkse dorp Rijsoord zich vertwijfeld af. Hoewel hij voorstander is van schone energie, ziet hij de mogelijke komst van vier reuzeturbines op of nabij zijn akker niet zitten.„Ik vrees dat die dingen voor een enorme windverplaatsing zorgen. Dat kan schade berokkenen aan mijn kas. Nu al sneuvelen er jaarlijks tien tot vijftien kasramen door valwind, die bij storm neerdaalt door de hoge fly-overs van het verkeersplein Ridderster.”

Een recente locatiestudie van de gemeente wijst uit dat polder Nieuw Reyerwaard -ten zuidwesten van verkeersknooppunt Ridderster- uitermate geschikt is voor windmolens. Het gebied biedt plaats aan vier turbines, voldoende om jaarlijks 6000 Ridderkerkse huishoudens van schone energie te voorzien. Ook polder Oud Reyerwaard, nabij Hendrik-Ido-Ambacht, is in beeld voor drie molens.

Uit de studie komen verder twee varianten naar voren; een molen van 80 of 120 meter hoog. Dat de hoogste variant volgens onderzoekers het best rendeert, wekt bij bewoonster J. Oldenhof aan de Krommeweg argwaan. „Pure horizonvervuiling. Ik kwam twaalf jaar geleden met onze paarden hier wonen voor het landelijke karakter. Daar blijft straks weinig van over.”

De gemeenteraad moet binnenkort zijn goedkeuring geven aan het voorstel van burgemeester en wethouders voor een verdiepingsstudie. Geschikte locaties, het aantal turbines en de afstand tot woningen en bedrijven komen dan aan bod.

Oldenhof vreest het ergste. „Van de gemeente ontving ik nog geen bericht, maar het lijkt me een serieus plan. Voor je het weet staan ze er.”

Volgens een woordvoerster is het te vroeg om de bevolking in te lichten. „De gemeenteraad moet eerst nog instemmen met een windscan. Besluiten over zaken zoals het aantal windturbines en de hoogte komen later aan de orde.”

Eventuele geluidsoverlast moet niet worden overschat, vindt de gemeente. „De naastgelegen A15 en A16 produceren al de nodige geluidshinder.”

Oldenhof vindt dat te makkelijk. „Ik ken het geluid van windmolens uit een andere gemeente. Zoef, zoef, zoef: echte herrie! Je wordt er gek van.”

Groenteteler De Weerdt vreest zelfs dat hij moet verkassen. Plannen om het agrarische gebied tot bedrijventerrein te bestemmen bestaan al langer. Volgens de locatiestudie zouden de windmolens prima in zo’n omgeving passen. „Acht jaar geleden moest ik al plaatsmaken voor het Van der Valkhotel hier verderop. De gemeente beloofde toen dat ik me hier langdurig kon vestigen. Straks word ik opnieuw weggejaagd.”

Veel hangt af van de gemeenteraad. En die lijkt op voorhand voor schone energie te kiezen. „Mooi vind ik ze niet, maar je moet concessies doen”, stelt fractieleider A. Los van Leefbaar Ridderkerk. „Bovendien raken fossiele brandstoffen op en kernenergie willen we liever niet.”

Ook de SGP, normaliter voor behoud van het dorpse karakter, lijkt om. „Windmolens passen prima bij het begrip rentmeesterschap”, vindt A. den Ouden van de SGP. „Een aantasting van het dorpse karakter? Ach, in Friesland, Groningen en de Flevopolder staan ze ook in dorpen. En die gebieden zijn nog veel landelijker.”

Groentekweker De Weerdt graaft zich alvast in. Vrijwillig verkassen zal hij zeker niet. „De gemeente zal dan met een flinke zak geld over de brug moeten komen. Eerder vertrek ik niet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer