Economie

„Hardere arbeidsverhoudingen zieke werknemer"

DEN HAAG (ANP) – De arbeidsverhoudingen voor zieke werknemers verharden. Sinds vorig jaar juli zijn werkgevers niet meer verplicht een arbodienst in te huren. Ook moeten werkgevers langer het loon doorbetalen van zieke werknemers. Hierdoor lijken arbodiensten meer afgerekend te worden op lage verzuimcijfers dan op een goede begeleiding naar werk.

25 September 2006 15:18Gewijzigd op 14 November 2020 04:08

Dat concludeert het Breed Platform Verzekerden en Werk in het rapport ’Verruwing in de Arbodienstverlening?’. Het rapport wordt maandag aangeboden aan voorzitter Ella Vogelaar van de brancheorganisatie voor arbo– en reïntegratiedienstverlening Boaborea en aan voorzitter Pieter Rodenburg van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids– en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB).Zowel Vogelaar als Rodenburg stelde de conclusie van het platform voorbarig te vinden. Het rapport bundelt verhalen van 699 mensen die vorig jaar met klachten contact hadden gezocht met de organistaie. Rodenburg zette die 699 klachten af tegen 2,4 miljoen contacten die bedrijfsartsen jaarlijks in totaal hebben met werknemers.

Volgens Vogelaar zitten werkgevers en werknemers nog „midden in de omslag" van nieuwe wetgeving, waardoor meer wordt gekeken naar wat mensen wel kunnen in plaats van hun ziekte te bevestigen. Wel vinden Boaborea en NVAB met het platform dat zieke werknemers beter toegerust kunnen worden. Door duidelijk te maken wat hun rechten en plichten zijn, valt al een wereld te winnen.

Volgens het platform blijkt uit de klachtenregistratie dat zieke werknemers vinden dat ze minder in te brengen hebben. „Zieke werknemers worden vaker tegen hun zin verwezen naar behandelaars die de kortste weg naar werk of ontslag lijken te garanderen".

Zo vond bijna driekwart in 2005 de informatie van de arbodienst onvoldoende. Ook kon „slechts" 27 procent eigen wensen en ideeën naar voren brengen. In beide gevallen is dat een verslechtering ten opzichte van 2004. Verder zei circa een derde vorig jaar zonder instemming te zijn doorverwezen naar een behandelaar. Slechts 16 procent vond dat de verwijzing de terugkeer naar het werk bevorderde. Ook dit is een verslechtering ten opzichte een jaar eerder.

Volgens Vogelaar zou het mooi zijn als werknemers bij verzuim, net als WAO’ers, het recht krijgen hun terugkeer naar de arbeidsmarkt zelf te regelen. Tevens bestaan er zorgen over de privacybescherming. Enerzijds geldt de geheimhoudingsplicht van de bedrijfsarts. Anderzijds moeten werkgevers en collega’s ook weten hoe ze met een zieke moeten omgaan. Rodenburg zei dat hiervoor duidelijke protocollen en afspraken nodig zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer