Honderdduizenden moslims in Nederland houden ramadan
RIJSWIJK (ANP) – Voor honderdduizenden moslims in Nederland begint zondag de vastenmaand ramadan. Vanaf het begin van de dageraad tot aan zonsondergang zullen zij niet eten, drinken, roken en vrijen. Secretaris Nasr Joemman van het Contactorgaan Moslims en Overheid schat dat 80 tot 90 procent van de ongeveer een miljoen moslims in Nederland zich aan de vastenmaand houden.
Van de vijf zuilen (pijlers) van de islam is de ramadan het populairst. Joemman herinnert er bijvoorbeeld aan dat ook islamitische voetballers die zelden de moskee bezoeken, zich aan de vastenmaand houden. De verplichting geldt niet voor kinderen, ongeneeslijk zieken en menstruerende vrouwen. Ook vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, hoeven zich niet aan de ramadan te houden, als het vasten de gezondheid van het ongeboren of geboren kind kan schaden. Zij moeten het vasten echter op een later tijdstip inhalen.Voor de meeste moslims begint de ramadan zondag 24 september, maar voor sommigen kan dat een andere dag zijn. De vastenmaand, de negende maand in het islamitisch jaar, begint, zodra de nieuwe maan is verschenen. Moslimgeleerden verschillen echter van mening over de vraag wanneer dat precies is. De meeste moslims van Turkse afkomst verlaten zich uitsluitend op astronomische berekeningen. Veel Marokkaanse moslims wachten op de eerste melding uit Saoedi–Arabië dat de nieuwe maan met het blote oog is waargenomen, maar andere Marokkanen en de meeste Surinamers laten zich leiden door de waarneming met het blote oog in Nederland.
Na zonsondergang stromen de moskeeën vol met gelovigen, die bij voorkeur met hun gezin in het gebedsgebouw eten. Het komt vaak voor dat zij buiten de iftar, de maaltijd die het vasten afsluit, moeten nuttigen. Daarna is het late gebed in de moskee, waarin een imam in 27 dagen de gehele Koran in het Arabisch reciteert. Moslims van Turkse en Marokkaanse afkomst halen daarvoor vaak voorgangers uit hun land, maar de Surinamers, die al sinds twintig jaar over een eigen immamopleiding beschikken, hebben volgens Joemman inmiddels over dertig veelal jonge mensen die de hele Koran uit hun hoofd kennen en hem reciteren.
De ramadan eindigt rond 24 oktober. De moslims vieren vervolgens het Suikerfeest. Dit jaar sluiten moslims voor het eerst de ramadan landelijk af. Waar dat feest wordt gehouden, is volgens Joemman nog niet bekend, maar mogelijk wordt het de ArenA in Amsterdam of de Jaarbeurs in Utrecht. Hij verwacht dat enkele duizenden aan het landelijke festijn zullen deelnemen om zich met elkaar te verbroederen en hun geloof samen te vieren.
Voor de tweede keer wordt in Nederland het Ramadan Festival gehouden. Was het festijn vorig jaar beperkt tot Amsterdam, dit jaar heeft het in verscheidene steden plaats. Minister Atzo Nicolaï van Bestuurlijke Vernieuwing en burgemeester Job Cohen van Amsterdam openen het festival zondag in de hoofdstad, minister Maria van der Hoeven van Onderwijs reist daarvoor naar Rotterdam. Het festival heeft tot doel Nederlanders met verschillende religieuze en culturele achtergronden dichter bij elkaar te brengen en hun saamhorigheidsgevoel te vergroten. Niet alleen in de twee grootste steden, maar ook in bijvoorbeeld Oss, Amersfoort, Arnhem, Tilburg en Utrecht hebben allerlei activiteiten plaats. De aanhangers van verschillende religies spreken met elkaar over onder meer burgerschap, cultuur, emancipatie en de rol van media en religie in Nederland. Ook zijn er zogeheten hospitality diners, waar niet–moslims bij een moslimfamilie de maaltijd gebruiken.