Binnenland

Twijfel na ontdekking doek Piet Mondriaan

EDE - Het Gemeentemuseum in Den Haag heeft twijfels of het teruggevonden doek ”Grazende kalfjes” echt door de wereldberoemde kunstenaar Piet Mondriaan is gemaakt. Tot vorige week werd het werk toegeschreven aan Frits Mondriaan, een oom van de beroemde schilder.

Binnenlandredactie
20 September 2006 10:34Gewijzigd op 14 November 2020 04:07
EDE – Kunsthandelaar Frank Buunk uit Ede zegt een ontbrekend doek van de kunstenaar Piet Mondriaan te hebben gevonden. Het Haags Gemeentemuseum is echter nog niet overtuigd van de echtheid van het werk. Foto ANP
EDE – Kunsthandelaar Frank Buunk uit Ede zegt een ontbrekend doek van de kunstenaar Piet Mondriaan te hebben gevonden. Het Haags Gemeentemuseum is echter nog niet overtuigd van de echtheid van het werk. Foto ANP

Kunsthandelaar Frank Buunk uit Ede zegt een ontbrekend doek van Piet Mondriaan te hebben gevonden. Het gaat om een werk uit 1903 waarvan wel bekend was dat Mondriaan het ooit maakte, maar dat nooit was teruggevonden. Buunk spreekt zelf van een droomvondst. Hij kocht het schilderij begin september voor 2500 euro op een veiling in Amsterdam. Nu gezegd wordt dat het werk een originele Piet Mondriaan is, is het tonnen waard. Afgelopen weekeinde zouden Mondriaankenner Joop Joosten en Hans Janssen, conservator van het Haags Gemeentemuseum, de echtheid hebben bevestigd, zegt Buunk.Het Gemeentemuseum nuanceerde dat dinsdagmiddag: „Het bericht dat Hans Janssen een authenticiteitsverklaring heeft gegeven, is niet correct. Wel heeft hij het schilderij afgelopen weekend bekeken. Het doek roept eerder een aantal vragen op. Er zitten wel passages in het schilderij die hem vertrouwd voorkomen als het over Piet Mondriaan gaat, maar heel veel andere beeldelementen ondergraven dat juist.”

”Grazende kalfjes” hing al acht jaar te koop bij een antiquair. Die veilde onlangs zijn inboedel. Toen Buunk een foto van het schilderij in de catalogus zag, merkte hij meteen overeenkomsten met het werk van Piet Mondriaan op. „En bij het aanschouwen van het werk bekroop me helemaal het gevoel dat dit wel eens een echte Mondriaan zou kunnen zijn”, aldus de Edese kunsthandelaar.

Op de achterkant van het kunstwerk vond Buunk een signatuur die onmiskenbaar van Piet Mondriaan moest zijn. Ook stond een adres vermeld, waar Mondriaan met zijn broers van 1903 tot 1904 woonde. De titel van het werk komt voor in een catalogus van het Stedelijk Museum Amsterdam, waar Mondriaan in 1903 twee recent gemaakte werken exposeerde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer