Binnenland

Veteranen landen zonder problemen

EDE - Vijf Britse oorlogsveteranen zijn zaterdagochtend heelhuids aan de grond gekomen bij Ede, na een parachutesprong ter herdenking van operatie Market Garden. De vijf, in leeftijd variërend van 81 tot 87 jaar, maakten de sprong ieder samen met een instructeur.

Binnenlandredactie
18 September 2006 10:57Gewijzigd op 14 November 2020 04:06
EDE – Een groep van vijf Britse oorlogsveteranen waagde zaterdag opnieuw de sprong met parachute. De tachtigers, onder wie één blinde (r.), bereikten gezond en wel de vaste grond van de Ginkelse Hei in Ede. Een jeep haalde de mannen binnen onder luid
EDE – Een groep van vijf Britse oorlogsveteranen waagde zaterdag opnieuw de sprong met parachute. De tachtigers, onder wie één blinde (r.), bereikten gezond en wel de vaste grond van de Ginkelse Hei in Ede. Een jeep haalde de mannen binnen onder luid

De oud-strijders, van wie er één blind is, sprongen onder grote publieke belangstelling boven de Ginkelse Heide bij Ede uit een vliegtuig. Boven dezelfde plek voerden in 1944 duizenden geallieerde soldaten de grootste luchtlandingsoperatie ooit uit.De luchtlanding was het begin van operatie Market Garden, die het geallieerde leger uiteindelijk tot in Duitsland moest brengen. De operatie mislukte, omdat de geallieerden er niet in slaagden de Rijnbrug bij Arnhem te veroveren.

De Stichting Airborne Herdenkingen, die de herdenkingen rond Market Garden organiseert, werd twee weken geleden volledig verrast door het plan van de veteranen om een herdenkingssprong te maken. Twee jaar geleden bungelden de veteranen ook al aan een parachute, toen naar eigen zeggen voor de laatste keer.

Vijf veteranen hebben zich dus bedacht. Volgens de stichting maken ze de sprong geheel op eigen risico. Een zesde veteraan zag op het laatste moment van de parachutesprong af.

Zaterdag zijn tijdens een plechtigheid in Driel de Poolse militairen herdacht die in 1944 sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem. Ook werd een beeltenis van de Poolse generaal Stanislaw Sosabowski onthuld.

Bij de plechtigheid was onder anderen de Poolse ambassadeur aanwezig. Tijdens de bijeenkomst werd ook een uiterwaard van de Rijn omgedoopt in Sosabowski Waard.

De generaal had de leiding over de 1e Onafhankelijke Poolse Parachutisten Brigade, die in september 1944 in de Betuwe bij Driel werd gedropt. De Duitsers brachten de Poolse brigade zeer zware verliezen toe. De Britse bevelhebber Montgomery verweet Sosabowski en diens manschappen destijds gebrek aan dapperheid.

Zondag waren tientallen Poolse en Britse oud-strijders op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek voor een herdenking. De begraafplaats is de laatste rustplek van ongeveer 1700 soldaten die in de Slag om Arnhem sneuvelden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer