President Bush dient senaat van repliek
NEW YORK - Een dag nadat een senaatscommissie zijn plan voor militaire tribunalen verwierp, is president Bush vrijdag in het offensief gegaan om zijn plannen toch aanvaard te krijgen. „De tijd dringt”, aldus Bush tijdens een persconferentie in de tuin van het Witte Huis.
Het hooggerechtshof verwierp Bush’ eerste voorstel voor militaire tribunalen voor Guantanamogevangenen eerder dit jaar als zijnde illegaal. Het Witte Huis kwam vorige maand met een nieuw voorstel, dat weinig verschilt van het oude plan. Dat heeft tot oppositie geleid, niet alleen van de Democraten, maar ook vanuit Bush’ eigen Republikeinse Partij. Een van de opposanten is de invloedrijke senator John McCain.McCain en drie andere Republikeinse senatoren stemden vrijdag in de Defensiecommissie van de Senaat voor een voorstel dat terreurgevangenen meer bescherming biedt dan het plan van Bush. Dit laatste plan benadrukt de noodzaak van een herinterpretatie van artikel 3 van de Conventies van Genève dat elke „vernederende behandeling” van krijgsgevangenen verbiedt.
Deze restrictie is volgens Washington te vaag. Mensen die gevangenen ondervragen, dienen volgens Bush „meer duidelijkheid” te krijgen over wat tijdens ondervragingen wel en niet is toegestaan.
McCain en zijn medestanders vinden echter dat er niet getornd kan worden aan de Geneefse Conventies, omdat dit voor andere landen een vrijbrief zou zijn om dat ook te doen. „Daarmee brengen wij onze eigen militairen die in de toekomst ergens ter wereld gevangen genomen zouden worden in groot gevaar”, aldus McCain vrijdag.
De senator weet waarover hij praat, want hij bracht zelf indertijd vijf jaar door in Noord-Vietnamese krijgsgevangenschap.
„De tijd dringt” volgens Bush, die pleit voor aanvaarding van zijn plan. Waarom dringt de tijd? Voor politiek analist Thomas Mann is dat glashelder: „Over twee maanden zijn er verkiezingen en het is heel goed mogelijk dat de Democraten dan een meerderheid krijgen in het Huis van Afgevaardigden, of misschien zelfs in de Senaat. Als dat gebeurt, kan Bush zijn plan wel vergeten. Daarom dringt hij nu aan op aanvaarding van zijn voorstel; ook om daarmee te kunnen scoren in de komende verkiezingscampagne.”
Mann is medewerker van het Brookings Research Instituut in Washington.