„Uitstroom Ziektewet moet sneller”
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil uitzendkrachten, flexwerkers en werklozen die van uitkeringsinstituut UWV een uitkering ontvangen volgens de Ziektewet, meer stimuleren om aan het werk te komen.
Deze groep vormt een belangrijk deel van de instroom in de nieuwe WAO, de WIA, omdat ze geen werkgever hebben waarnaar ze kunnen terugkeren en die hen daartoe stimuleert.Op voorstel van minister De Geus van Sociale Zaken heeft het kabinet vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel dat werkhervatting meer moet bevorderen. In de huidige situatie kunnen de mensen zonder vaste werkgever ook een volledig beroep doen op de Ziektewet, als ze maar voor een beperkt deel hun werk niet meer kunnen doen. Er wordt dan niet gekeken of ze andere werkzaamheden nog wel kunnen doen.
Volgens het wetsvoorstel, dat op 1 juni moet ingaan, wordt bij de beoordeling of de zieke een uitkering krijgt van belang of hij gewone werkzaamheden nog kan doen die kenmerkend zijn voor zijn functie. Ook moet het UWV aan het einde van twee jaar ziekte een re-integratieverslag opstellen en worden termijnen voor ziekmelding aangescherpt. De wijzigingen gelden alleen voor nieuwe gevallen.
Het UWV maakte eind augustus bekend dat het aantal Ziektewetuitkeringen is gestegen. In het eerste halfjaar werden in totaal ruim 274.000 uitkeringen verstrekt, terwijl dat er over heel 2005 bijna 360.000 waren. Verder zijn dit jaar bijna 14.000 mensen na een re-integratietraject weer aan het werk gegaan. Dat komt volgens het UWV overeen met de doelstellingen.
Maar een woordvoerster van het ministerie van Sociale Zaken stelt ook dat de groep die niet aan de slag komt goed is voor naar schatting 30 procent van de WIA. In het eerste halfjaar werden 7300 uitkeringen volgens de nieuwe WAO verstrekt.