Binnenland

Kamer: Paspoort voor gedupeerde groep

DEN HAAG (ANP) - Kinderen die voor 1985 zijn geboren uit een Nederlandse moeder en een buitenlandse vader, moeten alsnog de Nederlandse nationaliteit kunnen krijgen.

14 September 2006 08:49Gewijzigd op 14 November 2020 04:06

Een meerderheid van PvdA, CDA, D66 en ChristenUnie in de Tweede Kamer zal dat volgende week voorstellen in een debat met minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie), zo bleek woensdag.Tot 1985 konden alleen Nederlandse vaders het Nederlanderschap aan hun kinderen overdragen. Kinderen uit een gemengd huwelijk waarin de moeder Nederlandse was, konden geen Nederlander worden. Tussen 1985 en 1988 was er een overgangsregeling op grond waarvan gedupeerden alsnog voor het Nederlanderschap konden opteren.

Volgens de fracties is daar destijds echter te weinig bekendheid aan gegeven, waardoor velen er geen gebruik van hebben gemaakt. Deze kinderen voelen zich vaak wel Nederlander en ondervinden problemen als ze familie in Nederland willen bezoeken of hier willen wonen.

De partijen willen die rechtsongelijkheid herstellen en vinden dat betrokkenen met terugwerkende kracht een Nederlands paspoort moeten kunnen krijgen.

Advocate Stans Goudsmit van Everaert Advocaten, die circa 300 inmiddels volwassen lotgenoten bijstaat, reageerde verheugd op het amendement van de fracties. „Eindelijk wordt het onderscheid tussen man en vrouw in het nationaliteitsrecht definitief opgeheven”, zei Goudsmit.

Verdonk had de Kamer eerder dit jaar laten weten geen aanleiding te zien om de groep alsnog het Nederlanderschap te geven. Volgens de VVD-bewindsvrouw is destijds wel voldoende bekendheid aan de optieregeling gegeven en hebben velen er tijdig gebruik van gemaakt.

Het CDA zal er verder voor pleiten vreemdelingen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor onze samenleving, bijvoorbeeld als vrijwilliger bij de brandweer, een jaar eerder in aanmerking te laten komen voor een Nederlands paspoort. Normaal moeten ze vijf jaar wachten op naturalisatie. „Het is te vergelijken met het uitreiken van een lintje, dat mensen ook ontvangen na buitengewone inzet voor Nederland”, aldus CDA-Kamerlid Mirjam Sterk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer