Eis: 20 jaar tegen Nomads
AMSTERDAM (ANP) - Het openbaar ministerie heeft maandag in het hoger beroep tegen twaalf Nomads twintig jaar celstraf geëist. Volgens justitie hebben ze de moord op drie van hun clubgenoten op hun geweten. De Nomads waren een onderdeel van de Hells Angels.
Justitie eiste twintig jaar gevangenisstraf als het gerechtshof moord bewezen acht. Mocht het hof alleen doodslag bewezen vinden, dan eist het OM vijftien jaar cel.De moorden vonden plaats in februari 2004, in het toenmalige clubhuis van de Nomads in het Limburgse Oirsbeek. Volgens het OM zijn de drie slachtoffers, onder wie de president van de Nomads, tijdens een bijeenkomst in de vergaderruimte van het clubhuis doodgeschoten. Bij de moordpartij zijn drie verschillende vuurwapens gebruikt, die nooit zijn gevonden. De slachtoffers hadden diverse schotwonden.
De advocaten-generaal Tdlohreg en Van Zeben betoogden maandag dat de vergaderruimte na de moorden grondig is gestript en dat de Nomads alles hebben gedaan om de sporen van het misdrijf te wissen. Dit lijkt maar gedeeltelijk gelukt. In onder meer het trappenhuis van het clubhuis vond de politie bloedsporen van in elk geval twee slachtoffers.
De lichamen van de drie vermoorde Nomads werden op 13 februari 2004, volgens het OM twee dagen na de moorden, gevonden in de Geleenbeek bij Echt. De Nomads hebben een bestelbus gehuurd om de stoffelijke overschotten daar te dumpen. Het OM beschikt over sporenmateriaal dat het gebruik van die bus voor dat lugubere doel zeer waarschijnlijk maakt.
In de maanden daarna arresteerde de politie nagenoeg alle leden van de Nomads als verdachte. Tijdens het proces voor de rechtbank eiste het OM tegen de veertien verdachten een levenslange celstraf.
De rechtbank vond dat het bewijs voor de drie moorden niet was geleverd en kwam uit op zes jaar, wegens doodslag op een van de drie slachtoffers. Zowel het OM als de verdachten tekenden hoger beroep aan.
Aanklager Tdlohreg betoogde gisteren dat een eis van twintig jaar in plaats van levenslang gerechtvaardigd is, omdat onopgehelderd is gebleven wie van de verdachte Nomads heeft geschoten. Ook is niet bewezen dat er echt een vooropgezet plan was om het drietal te liquideren, aldus Tdlohreg.
Het OM vroeg vrijspraak voor twee verdachten, omdat vast is komen te staan dat zij niet bij de bijeenkomst waarin de moorden werden gepleegd aanwezig zijn geweest.
De andere twaalf houdt het OM allen gelijkelijk aansprakelijk, als zogenoemde medeplegers van de drievoudige moord. Advocaat-generaal Van Zeben verwees daarbij naar de specifieke clubmores van de Hells Angels, die er eigen wetten en systemen van controleren en sanctioneren op nahouden.
De Angels houden de gelederen strikt gesloten. Dat bleek ook in deze zaak, vooral door de consequent volgehouden zwijgzaamheid van de verdachten.
De advocaten van de Nomads toonden zich gisteren niet onder de indruk van het urenlange betoog van Tdlohreg en Van Zeben. Zij menen dat er onvoldoende bewijs is voor een veroordeling en zullen vrijspraak bepleiten. De advocaten krijgen vanaf 16 oktober het woord. De uitspraak van het hof wordt op 7 november verwacht.