Zomerkampen Gereformeerde Gemeenten 40 jaar
De zomerkampen van de Gereformeerde Gemeenten bestaan dit jaar veertig jaar. Het eerste zomerkamp werd in 1962 gehouden in Silvosa te Bilthoven, een historisch interessante plaats. Het gebouw fungeert nu als hoofdkantoor van de HGJB.
In 1962 waren er nog nauwelijks activiteiten van reformatorische reisgenootschappen. Het kampwerk voorzag duidelijk in een behoefte. De kosten voor het eerste kamp bedroegen 32,50 gulden, inclusief 5 gulden voor eventuele annulering.
De doelstelling van het fenomeen zomerkamp was van meet af aan tweeledig: ontspanning en onderzoek van Gods Woord. De verschillende motieven zijn duidelijk zichtbaar in de eerste folders. „Een vakantie in jeugdverband, niet alleen voor het plezier maar ook een bezig zijn met de levensvragen die op allerlei gebied in ons leven een belangrijke plaats innemen. Onze vakantie, ogenschijnlijk geweldig, kan in het water vallen als de Bijbel ongelezen blijft en het persoonlijk gebed verwaarloosd wordt”, zo staat in een folder uit 1964. Drie kampen stonden destijds op het programma: Ede, Gorssel en Bilthoven.
„Betekent vakantiehouden lanterfanten?” zo vraagt een folder uit 1965. „Als jullie dat van onze vakantiekampen verwachten, komen jullie gedesillusioneerd thuis. Wij zullen jullie heus niet helpen je tijd met lanterfanten door te brengen. Nee, wij willen dan eens de tijd nemen om aan dingen te denken waar we anders niet zo gauw aan toe komen.”
In het begin stonden de kampen onder leiding van een predikant of ouderling. In 1965 werd het kampwerk opgenomen in het totale jeugdwerk. De leiding kwam in handen van ervaren jeugdleiders en onderwijzers uit de gemeenten. In 1967 ging men voor het eerst over de grens. Aanvankelijk in de nabije omgeving. In 1968 werd ook melding gemaakt van het feit dat het „bijna een traditie” is geworden dat de commissie zomerkampen ook een gezinskamp organiseert.
Was drank vroeger soms ook al een probleem, nu zijn het vooral de mobiele telefoons. Verbieden bij voorbaat komt ongeloofwaardig over, zo staat in de stafinstructie voor dit jaar. Wel moet gebruik tot het minimum beperkt blijven. Want: „Mobiel bellen in groepsverband doet afbreuk aan de groepssfeer. (Zeer) regelmatig contact met de ’buitenwereld’ tast eveneens het besloten karakter van een zomerkamp aan. Het creëren van groepjes binnen de groep door sms-berichtjes en mobiel bellen is eveneens verkeerd.” Jongeren zijn gewaarschuwd…