Bush geeft bestaan geheime CIA–gevangenissen toe
WASHINGTON (AP) – De Amerikaanse president George Bush heeft woensdag het bestaan van geheime gevangenissen van de CIA in andere landen toegegeven en gezegd dat veertien belangrijke terreurverdachten, onder wie het brein achter de aanslagen van 11 september 2001, vanuit deze gevangenissen voor berechting zijn overgebracht naar Guantanamo op Cuba.
In de CIA–gevangenissen hebben volgens Bush behalve verdachten van de aanslagen van 11 september ook enkele verdachten van de in 2000 gepleegde aanslag op het Amerikaanse oorlogsschip USS Cole in Jemen en de in 1998 gepleegde aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania vastgezeten.„De belangrijkste bron van informatie over waar de terroristen zich schuilhouden en wat ze van plan zijn zijn de terroristen zelf", zei Bush in een toespraak die hij in het Witte Huis hield voor onder anderen nabestaanden van slachtoffers van de aanslagen 11 september. „Het was nodig om deze individuen naar een omgeving te verplaatsen waar ze in het geheim kunnen worden vastgehouden, ondervraagd door deskundigen en zo nodig vervolgd voor terreurdaden." Volgens Bush hebben de verhoren van de verdachten belangrijke informatie opgeleverd, die de autoriteiten in een aantal landen in staat stelde aanslagen te voorkomen.
De Amerikaanse regering heeft het bestaan van de geheime CIA–gevangenissen in Oost–Europa, waarover de krant The Washington Post eind vorig jaar voor het eerst berichtte en waarover toen in Europa veel ophef ontstond, niet eerder toegegeven. De ophef betrof ook de geheime vluchten die de CIA op tal van Europese landen zou hebben uitgevoerd met vliegtuigen met terreurverdachten aan boord.
Tot de terreurverdachten die in de geheime CIA–gevangenissen zijn vastgehouden behoren Khalid Sheik Mohammed, die tot hij in 2003 in Pakistan werd opgepakt de nummer 3 van Al–Qaida zou zijn geweest, Ramzi Binalshibh, die volgens de VS op 11 september 2001 een van de kapers had willen zijn, en Riduan Isamuddin, ofwel Hambali, die het brein zou zijn achter een reeks in Indonesië gepleegde aanslagen.
Bush zei ook dat de veertien naar Guantanamo overgebrachte terreurverdachten een bepaalde mate van wettelijke bescherming zal worden gegund, in overeenstemming met de Geneefse conventies. „Ze blijven behandeld worden met de menselijkheid die ze anderen ontzegden", aldus de president. De militaire aanklager in Guantanamo, luchtmachtkolonel Morris Davis, zei woensdag dat de militaire tribunalen in Guantanamo mogelijk al begin 20007 worden hervat. Hij zei dat waarschijnlijk 75 gevangenen vervolgd zullen worden en dat tegen een aantal van hen de doodstraf zal worden geëist. Tot nu toe zijn slechts tien van de ruim vierhonderd gevangenen in Guantanamo in staat van beschuldiging gesteld.